Dziś: 15 Grudzień 2018    |    Imieniny: Nina, Celina, Walerian

Wakacje z Caritas w środowiskowych świetlicach

W świetlicach środowiskowych i ogniskach wychowawczych prowadzonych przez Caritas Diecezji Kieleckiej w okresie wakacji dzieci mogły skorzystać z atrakcyjnej formy wypoczynku w miejscu zamieszkania. W placówkach  w Kielcach, Chmielniku, Mniowie, Ślęcinie, Desznie, Kajetanowie, Jędrzejowie i Proszowicach opieką wychowawców i wolontariuszy objęto ponad 500 dzieci.

Niektóre placówki przeprowadziły turnusy półkolonii ze specjalnie przygotowanym programem wychowawczym i profilaktycznym. Inne na bazie stałych działań starały się dzieciom urozmaicić czas wakacji poprzez wycieczki, wyjścia na basen i do kina, zajęcia plastyczne, muzyczne, sportowe oraz liczne zabawy i konkursy.

W Ognisku Wychowawczym w Jędrzejowie realizowano program „Tajemnicze wakacje”, którego założeniem było odkrywanie tajemniczych zakątków regionu świętokrzyskiego oraz  dostarczenie dzieciom wielu niezapomnianych wrażeń i nabycie nowych doświadczeń.

W Ognisku Wychowawczym w Proszowicach  zorganizowano „Wakacje z plecakiem”, a największą atrakcją, była trzydniowa wycieczka do miejscowości Myczkowce, gdzie dzieci poznawały najciekawsze zakątki Bieszczad – zaporę nad Soliną, Polańczyk i Centrum Ekumeniczne. Podczas  turnusów  prowadzone były spotkania ze Słowem Bożym i lekcje przyrody w Ogrodzie Biblijnym w Proszowicach.

Kieleckie świetlice koncentrowały swe działania wokół promocji zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. Były więc zajęcia z dietetykiem z przygotowaniem smacznych i zdrowych przekąsek, spotkania ze znanymi sportowcami m.in. ze Sławomirem Szmalem, wycieczki do Ośrodka Edukacji Leśnej i Centrum Geoedukacji.

Wszystkie świetlice każdego dnia zapewniały dzieciom poczęstunek, a w ogniskach wychowawczych zapewniano obiady. Ważnym elementem półkolonii były zajęcia o charakterze wychowawczym i profilaktycznym, które uświadamiały młodym skutki uzależnień, pokazywały jak prawidłowo nawiązywać relacje z otoczeniem, uczyły jak radzić sobie ze stresem i emocjami. Dzięki tej akcji kilkaset dzieci, które z powodów materialnych nie mogły wyjechać na kolonie, skorzystało z atrakcyjnego wypoczynku w miejscu zamieszkania.

Półkolonie sfinansowano ze środków Caritas pochodzących z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom oraz dzięki dotacjom samorządowym i darczyńcom indywidualnym.