Dziś: 24 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Dora, Gerard, Teodor

Przyłącz się do akcji "Tornister Pełen Uśmiechów"

Caritas Diecezji Kieleckiej przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego tradycyjnie organizuje pomoc dzieciom w ramach ogólnopolskiej akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”.

Zakup wyprawki szkolnej, szczególnie dla rodzin ubogich i wielodzietnych jest dużym wyzwaniem, a przecież niezbędny staje się także zakup podręczników, butów, strojów sportowych. Tak ważne jest więc wsparcie  dzieci z tych rodzin, by mogły z uśmiechem rozpocząć kolejny rok szkolny bez poczucia wstydu, czy bycia gorszym.

Zachęcamy osoby indywidualne, firmy, zakłady pracy do włączenia się w to dzieło. Dary rzeczowe w postaci plecaków, piórników, zeszytów, długopisów, flamastrów, bloków rysunkowych i innych przyborów szkolnych można przekazywać za pośrednictwem Biura Caritas przy Placu Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach. W kampanię włączają się także parafie diecezji kieleckiej. W wielu kościołach do specjalnych koszy zbierane są podstawowe artykuły szkolne, które wypełnią plecaki zakupione przez Caritas.

Przed rozpoczęciem roku szkolnego planujemy przygotować ponad 400 plecaków wypełnionych przyborami szkolnymi, które trafią do dzieci z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej.

Akcję można także wesprzeć wpłacając środki na zakup wyprawki szkolnej na konto Caritas Diecezji Kieleckiej  nr 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811z dopiskiem „Tornister Pełen Uśmiechów”.