Dziś: 25 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Aurelia, Władysław, Kamil

Warsztaty pieczenia chleba w Przesławicach

Dnia 6 sierpnia uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy z Proszowic wzięli udział w warsztatach pieczenia chleba, które odbyły się w Przesławicach w gminie Miechów. Każdy uczestnik mógł własnoręcznie wyrobić ciasto,  uformować własną bułkę, podpłomyk lub chleb. Zapoznaliśmy się z funkcjonowaniem pieca chlebowego, poznaliśmy, narzędzia do wypieku chleba takie jak pomiotło, półciosek, łopata.

Uczestnicy ŚDS mieli również okazję skosztować domowych przetworów takich jak kompot, konfitury oraz ogórki kwaszone przygotowane przez właścicieli ekologicznego gospodarstwa.  Spotkaniu towarzyszyła bardzo miła atmosfera przy dźwiękach gitary i śpiewie.

Podczas pobytu w Przesławicach mieliśmy okazję obserwować przejazd kolarzy biorących udział w Tour de Pologne. Niezwykłą pamiątką po tym wydarzeniu jest czapka, rzucona nam przez jednego z zawodników, będących członkiem grupy Team Rusvelo.

Serdeczne podziękowania składamy Państwu Danieli i Andrzejowi Zwolińskim za gościnne przyjęcie oraz Panu Mariuszowi za zaangażowania w przygotowanie spotkania, które przysporzyło wiele niezapomnianych wrażeń.