Dziś: 24 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Dora, Gerard, Teodor
error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/kaczynI is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Turnusy edukacyjno-wypoczynkowe dla grup z Grodzieńszczyzny

Na zaproszenie Caritas Diecezji Kieleckiej grupa 94 dzieci i młodzieży z Grodzieńszczyzny na Białorusi wypoczywa w Ośrodku Kolonijnym w Kaczynie k. Kielc. W ramach projektu "Dzieciństwo to miejsce, gdzie mieszka się przez całe życie- turnusy edukacyjno- wypoczynkowe Caritas dla dzieci polonijnych i polskich" prygotowano szereg propozycji pozwalających odbudować więzi z ojczyzną ich przodków.

W trakcie dwóch 14-to dniowych turnusów organizowane są wycieczki w Góry Świętokrzyskie, do Parku Jurajskiego w Bałtowie, do Kielc, Krakowa i Wieliczki, a także wyjścia na basen, ogniska, spacery, zajęcia kulturalno-oświatowe i wiele innych atrakcji.  Funkcję integracyjną i poznawczą pełnią też warsztaty hobbystyczne, zabawy integracyjne, ogniska, zajęcia sportowe, zajęcia z kreatywności, pogodne wieczorki.

Ważnym elementem programu są zajęcia z historii, kultury i tradycji Polski oraz formacja duchowa. Uczestnicy polonijni mają możliwość poznania rówieśników z Polski, którzy również odpoczywają w Ośrodku w Kaczynie.

Dzieci odjeżdżając do domu otrzymują różne upominki i nagrody.  Zgodnie potwierdzają, że pobyt w Kaczynie będzie dla nich inspiracją do odkrywania własnych korzeni i zawsze chętnie wracać będą do Polski, a szczególnie na świętokrzyską ziemię.

Projekt realizowany jest we współpracy z Caritas Polska i wspófinansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach konkursu "Współpraca z Polonią i Polakami za granicą w 2014 r."

{gallery}galeria/kaczynI{/gallery}