Dziś: 26 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Justyna, Łucja, Cyprian

Kwitnące złocienie i męczennice

W Ogrodzie Biblijnym w Proszowicach - placówce należącej do Caritas Diecezji Kieleckiej - przepięknie zakwitły złocienie nazywane też margaretkami, są kwiatami kwitnącymi całe lato, więc pewnie temu zawdzięczają swoją nazwę. Nasze złocienie nie potrzebują większych wymagań glebowych ani wodnych. Najlepszym miejscem do ich wysadzania są tereny o bogatym nasłonecznieniu, dzięki czemu będą bardziej obficie kwitnąć.

W Gaju oliwnym zakwitła męczennica zwyczajna (Passiflora coeruela). Roślina ta pochodzi z Peru i Brazylii i nie rosła w czasach biblijnych na terenie Ziemi Świętej. Jednak misjonarze pracujący w Brazylii, widząc jej kwiaty, dostrzegli w nich narzędzia męki Chrystusa. Ciemno wybarwiony, nitkowaty przykoronek ułożony w formie kolistej przypomina cierniową koronę Jezusa. Pięć pręcików ułożonych w okółku wystaje z kwiatu i przypomina swym wyglądem młotki, a wydłużone znamiona słupka zakończone tarczowatymi zgrubieniami podobne są do gwoździ. Dzięki tym charakterystycznym kwiatom roślinę nazwano męczennicą.

ZAPRASZAMY DO ZWIEDZANIA NASZEGO OGRODU BIBLIJNEGO