Dziś: 17 Październik 2018    |    Imieniny: Lucyny, Małgorzaty, Wiktora

Konkurs przyrodniczy "Zielona planeta"

Czerwiec jest miesiącem zamykającym rok szkolny, ale też podsumowującym roczny cykl zajęć prowadzonych w Ognisku Wychowawczym. W tym roku pani Ewa od września przybliżała dzieciom wiadomości związane z naszą przyrodą oraz potrzebą jej ochrony. Już na początku cyklu cotygodniowych zajęć dzieci poznały prawa i obowiązki Małego Ekologa i sukcesywnie uczyły się o tym, jak powinny postępować z tzw. „elektrośmieciami”, jak segregować odpady i co robić, by nasza planeta była piękna i czysta. A piękno otaczającej nas fauny i flory wychowankowie podziwiali  między innymi na zdjęciach z albumów przyrodniczych. Zajęcia miały przede wszystkim nauczyć dzieci szacunku do przyrody, ale też uświadomić im, jakie zagrożenia niesie rozwój przemysłu i niewłaściwe postepowanie człowieka.  Od września do czerwca „wędrowaliśmy” po polskich parkach narodowych, poznając zwierzęta i rośliny objęte ochroną. Nasze zajęcia urozmaicone były ciekawostkami i zagadkami przyrodniczymi.

O tym, ile wiedzy zostało w głowach naszych wychowanków świadczą wyniki zakończonego konkursu „Zielona planeta. Liczne powtórki przed konkursem oraz zaangażowanie naszych wychowanków sprawiły, że oprócz trzech głównych nagród przyznaliśmy też trzy wyróżnienia. Pierwsza nagroda, za rewelacyjne wiadomości i zdobycie prawie maksymalnej liczby punktów trafiła do rąk Dawida Cukrowskiego. Nieco mniej punktów, ale też świetne wyniki uzyskały Wiktoria Kafel, zajmując drugie miejsce i Julia Gąsior, która jako trzecia stanęła na naszym symbolicznym podium. Wyróżnienia otrzymali: Sylwia Rajczyk, Robert Wielgus i Krystian Jedynak.  Tegoroczny konkurs przyrodniczy miał jeszcze swoją drugą część, czyli konkurs plastyczny „Przyroda wokół nas”. Prace wykonane przez dzieci miały odnieść się do potrzeby ochrony środowiska. Jury konkursowe miało trudny wybór, ale po długich naradach nagrodzono i wyróżniono: Dominika Gąsiora, Arkadiusza Zająca, Dawida Cukrowskiego, Urszulę Bujakowską i Roksanę Pasek.

Specjalne wyróżnienie trafiło do rąk najmłodszego uczestnika naszych zajęć, Piotrusia Gąsiora  - praca została doceniona przez panią Urszulę Jarosz, kierownik Zespołu Placówek Caritas, którą zaprosiliśmy do jury konkursu plastycznego i poprosiliśmy o funkcję przewodniczącej. Pani Urszuli Jarosz dziękujemy także za przekazanie wspaniałych nagród dla zwycięzców konkursu przyrodniczego.

Przed naszymi wychowankami dwa miesiące odpoczynku od nauki. Mamy nadzieję, że w czasie wakacji będą mieć więcej czasu na obserwowanie przyrody. Może któreś z dzieci znajdzie na górskich szlakach szarotkę, wypatrzy świstaka lub kozicę?