Dziś: 16 Październik 2018    |    Imieniny: Florentyny, Ambrożego, Gawła

Piknik rodzinny Pól nadziei

Dnia 14 czerwca br., w ramach akcji Pola Nadziei, na terenie ZSO nr 8 przy al. Górników Staszicowskich 22a w Kielcach, odbył się Piknik Rodzinny. Organizatorami imprezy byli:  Caritas Diecezji Kieleckiej oraz Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 8 z Kielc. Na uczestników czekało szereg atrakcji, m.in.: występy artystyczne podopiecznych Młodzieżowego Domu Kultury, pantomima w wykonaniu aktora Teatru Kubuś Andrzeja Kuby Sielskiego, pokaz ratownictwa medycznego zaprezentowany przez Grupę Ratowniczą PCK. Komenda Miejska Straży Pożarnej z Kielc przedstawiła pokaz ratownictwa drogowego. W pikniku wzięli udział również: policjanci z II Komisariatu Policji w Kielcach, którzy znakowali rowery oraz opowiadali o zasadach bezpiecznego poruszania się po drogach. Dzieci i ich rodzice mieli okazję wziąć udział w różnych zawodach sportowych oraz spróbować swojego szczęścia w loterii fantowej. Podczas pikniku można było też kupić domowe ciasta przygotowane przez rodziców uczniów z ZSO, kiełbaski z grilla i bigos przekazane przez sponsorów oraz inne artykuły z kuchni regionalnej. Dzieci mogły bawić się na zjeżdżalni, trampolinie oraz na ściance wspinaczkowej.

Piknik był podziękowaniem dla licznej rzeszy wolontariuszy, którzy aktywnie wspierali tegoroczną edycję kampanii Pola Nadziei.

Całkowity dochód z imprezy, w wysokości 3 028,55 zł,został przekazany na dokończenie budowy i zakup wyposażenia do Hospicjum stacjonarnego im. Bł. Matki Teresy z Kalkuty.