Dziś: 14 Listopad 2018    |    Imieniny: Laura, Emil, Wawrzyniec

9 Festiwal "Święto Ogrodów"

Tegoroczny 9. Festiwal Święto Ogrodów został otwarty przez Wojewodę Małopolskiego Jerzego Millera oraz władze samorządowe. Podczas Festiwalu odbył się Piknik Integracyjny „Jesteśmy wśród Was" dla osób niepełnosprawnych z licznymi konkursami muzyczno - sportowymi i cennymi nagrodami. Wojewoda Małopolski Jerzy Miller podczas kilkugodzinnej wizyty uczestniczył w zabawach integracyjnych z dziećmi i osobami niepełnosprawnymi. Z dużym zainteresowaniem zwiedzał Ogród Biblijny w towarzystwie władz samorządowych oraz założycielki Ogrodu Pani dr hab. Zofii Włodarczyk. Warsztaty florystyczne zorganizowane dla najmłodszych sprawiły miłą radość nie tylko dzieciom, ale także rodzicom, dla których ich pociechy samodzielnie wykonywały kompozycje kwiatowe.

Wieczorem w Ogrodzie Biblijnym odbyły się dwa koncerty. Pierwszy pt. „Piosenki na różne okazje: Europę, Proszowice i Azję"- wykonało Koło Naukowo - Artystyczne „Ekspresja Sceniczna" działające przy Uniwersytecie Pedagogicznego w Krakowie pod przewodnictwem pracownika naukowego pani Moniki Waligóry.

Natomiast drugi w wykonaniu Anny Szałapak – Białego Anioła Piwnicy pod Baranami wzbudził wielki zachwyt wśród widzów. Podziękowania na ręce artystów oraz symboliczne kwiaty w towarzystwie Pani Kierownik Urszuli Jarosz złożył Z-ca Dyrektora Caritas Kieleckiej ks. Krzysztof Banasik.

Po koncertach nastąpiło symboliczne odsłonięcie św. Jana Pawła II – rzeźby przekazanej w darze dla Zespołu Placówek Caritas w Proszowicach przez dr hab. Karola Badynę profesora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.  Odsłonięcia dokonali: ks. Krzysztof Banasik, pan Jan Makowski Burmistrz Gminy i Miasta Proszowice oraz pani Ewa Mroczek Sekretarz Powiatu.

Serdeczne podziękowania Starostwu Powiatowemu w Proszowicach, Urzędowi Gminy i Miasta w Proszowicach oraz sponsorom, dzięki którym mogliśmy zorganizować całodzienną imprezę w ramach 9 Festiwalu Święto Ogrodów.