Dziś: 27 Styczeń 2020    |    Imieniny: Angela, Jan, Przybysław

Kolędowali w bajkowym Pacanowie

W dniu 3 stycznia 2020 r. odbył się I Przegląd Kolęd dla Osób Niepełnosprawnych zorganizowany przez Zespół Placówek Caritas w Świniarach wraz z Europejskim Centrum Bajki w Pacanowie. W przeglądzie uczestniczyły placówki działające na rzecz osób chorych i niepełnosprawnych tj. Środowiskowy Dom Samopomocy z Rzepiennika Biskupiego, Środowiskowy Dom Samopomocy z Kleczanowa, Dom Pomocy Społecznej ze Zborowa oraz Środowiskowy Dom Samopomocy Caritas z Sędziszowa i Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas z Piasku Wielkiego.

Przegląd kolęd otworzył ks. dr Stanisław Słowik- dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej, który podkreślił, że troska o osoby chore i niepełnosprawne zajmuje szczególnie ważne miejsce w działaniach Caritas. Podziękował on wszystkim kierownikom i terapeutom placówek, którzy na co dzień z wielkim zaangażowaniem posługują swoim podopiecznym. Zgromadzonych przywitała także pani Karolina Kępczyk - dyrektor Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie. Najważniejszą częścią przeglądu były występy artystyczne naszych podopiecznych. Na początku uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Świniarach przedstawili Jasełka, następnie podopieczni z każdej placówki zaśpiewali po dwie kolędy. Po występie każda placówka dostała upominek od Zespołu Placówek Caritas w Świniarach. Zwieńczeniem przeglądu kolęd był poczęstunek przygotowany przez Zespół Placówek Caritas w Świniarach.

Sprawne przeprowadzenie imprezy było możliwe dzięki wielkiemu zaangażowaniu pracowników Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie i pracowników Zespołu Placówek Caritas w Świniarach oraz życzliwości wielu osób. Dziękujemy wszystkim za przybycie i mile spędzony czas.