JGLOBAL_ARTICLES

Zimowy czas w Zakopanem

Już po raz piąty Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała zimowisko dla dzieci. Wzięło w nim udział 47 uczestników z powiatu buskiego zrekrutowanych przez Stowarzyszenie „Razem Dzieciom”. Kadrę wypoczynku w Zakopanem stanowili nasi niezawodni wolontariusze.

Program zimowiska był napięty. Dzieci i młodzież brali udział w warsztatach: zabawowym, papierowym, muzycznym, filcowym, ruchowym. Codziennie w grupach wychowawczych realizowany był program profilaktyczny.

Nie zabrakło także innych atrakcji. Dwukrotnie odbyło się wyjście na narty połączone z nauką jazdy. Uczestnicy mogli spróbować także swoich sił na sankach i łyżwach. Grupy zwiedziły pustelnię św. Brata Alberta, Sanktuarium na Krzeptówkach i Olczy. Nie zabrakło również odwiedzenia Krupówek, a dużo radości przyniosło błądzenie po lodowym labiryncie. Na zimowisku dyskoteką i karaoke został pożegnany karnawał. Swoją kreatywnością wykazała się kadra, która przygotowała niepowtarzalny „Mam talent”.

Najlepszym podsumowaniem wyjazdu był fakt, że uczestnicy nie chcieli jeszcze wracać do domu.