JGLOBAL_ARTICLES

Ogólnopolska Zbiórka Żywności  Tak. Pomagam!

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności, która odbędzie się w dniach 8-9 grudnia 2017 roku (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w ponad 70-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Paleo, Euro Market, Top Market, Sklepy Euro, Tesco i Lidl.

Aby wziąć udział w zbiórce wystarczy pamiętać, by podczas robienia zakupów w najbliższy piątek lub sobotę kupić dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach. Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności m.in. cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze.

Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach. Nadzorować akcję będą wychowawcy szkół, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń. W akcję włączy się około 1200 osób.

Akcja przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszego regionu: Kielce, Jędrzejów, Miedziana Góra, Busko-Zdrój, Włoszczowa, Koniecpol, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Mniów, Sędziszów, Miechów, Słomniki, Proszowice, Koszyce.

Zebrana żywność w formie paczek trafi  przed Świętami Bożego Narodzenia  do rodzin potrzebujących pomocy, do osób samotnych.

WYKAZ SKLEPÓW UCZESTNICZĄCYCH W AKCJI