JGLOBAL_ARTICLES

"Aktywnie, pomocnie, zdrowo" - warsztaty młodzieżowe w Kaczynie

W dniach 15-16 października 2017 r. odbyło się szkolenie dla młodzieży  „Aktywnie, pomocnie, zdrowo”, a wszystko w malowniczym Kaczynie. Tak jak w zapowiedzi szkolenia, było kreatywnie, ciekawie, a czasami nawet szaleńczo. W zawrotnym tempie upłynął czas ubogacania się, nie tylko wiedzą, ale też wspólnymi rozmowami i zabawami. Pierwszy dzień zaczął się od wzajemnego poznania i integracji. Następnie uczestnicy zastanawiali się, czym jest motywacja i co pobudza do działania, a co nie pozwala "wstać z kanapy". Był czas by zajrzeć również w swoje wnętrze i odszukać piękno, a uciszyć „Wewnętrznego Krytyka”. Po południu była okazja poznać przedstawiciela jednego z kieleckich mediów, dziennikarza Radia eM, Piotra Wójcika. Opowiedział o swojej pracy i zdradził kilka tajników zawodu. Każdy mógł wcielić się na chwilę w reportera, który pod presją czasu musiał napisać krótką relację z miejsca zdarzenia. Kolejną część stanowił warsztat artystyczny. Jednym z zadań było uszycie pacynki na palec, która mogłaby się kojarzyć z wolontariatem. Wieczorem przeprowadzona została gra symulacyjna „Trampki”, w której uczestnicy podzieleni na 3 konkurencyjne firmy, tworzyli i sprzedawali swoje markowe wyroby. Drugiego dnia młodzi pobudzali głowy do intensywnego myślenia – wyznaczali trasę gry miejskiej, układali rebusy, ale również korzystali z uroków złotej jesiennej pogody. Po podsumowaniu, uczestnicy wyjeżdżali pełni pozytywnych wrażeń, nowych doświadczeń, ale z żalem, że to spotkanie już się skończyło. Podczas całych warsztatów poruszone zostały takie obszary jak kultura, media, zdrowie i historia.
Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Aktywne postawy młodzieży” realizowanego przez Caritas Diecezji Kieleckiej i współfinansowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Marta, uczestniczka szkolenia