JGLOBAL_ARTICLES

Mieszkańcy DPS w Rudkach na Spotkaniu Integracyjnym

W dniu 14.09.2017 r. mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej w Rudkach uczestniczyli w IX Świętokrzyskim Pieszym Spotkaniu Integracyjnym Osób Niepełnosprawnych. W imprezie uczestniczyło ok. 200 osób z różnych ośrodków naszego regionu.

Wyjście na trasę rajdu poprzedziła wspólna modlitwa w kościele parafialnym w Kossowie. Bez przeszkód, z uśmiechem na twarzy, nasi podopieczni pokonali ośmiokilometrową trasę Kossów – Nagłowice. Finałem imprezy był   integracyjny obiad z  uczestnikami rajdu oraz wspólne zwiedzanie dworku Mikołaja Reja.

Nasi mieszkańcy brali również udział w grach i zabawach zorganizowanych w przepięknej scenerii dworku.  Na chwilę przenieśli się do czasów renesansu, gdzie królowała harmonia i spokój. Mimo przebytych kilometrów wszyscy wrócili zadowoleni i zrelaksowani. Przyznawali, że to doskonała zabawa oraz okazja do spotkania znajomych z innych ośrodków. Opiekunowie osób niepełnosprawnych podkreślali, że rajd ma duże znaczenie terapeutyczne i jest tobardzo wskazana forma rehabilitacji ruchowej. Ponadto przełamuje bariery i pokazuje, że osoby niepełnosprawne chcą spotykać się i spędzać czas poza ośrodkami.

Organizatorem pieszych spotkań jest Stowarzyszenie Przyjaciół Domu Pomocy Społecznej z Gnojna.