JGLOBAL_ARTICLES

Pielgrzymka pracowników Caritas na Kresy

W dniach 10 do 13 sierpnia odbyła się pielgrzymka pracowników i wolontariuszy do Lwowa i na kresy II Rzeczypospolitej. Na początek, po krótkim zwiedzaniu Cmentarza na Rosie, uczestniczono w Mszy św. sprawowanej w Katedrze Lwowskiej, później zwiedzano wszystkie ważne zabytki pięknego Lwowa.

Następnie uczestnicy wybrali się do Poczajowa w województwie Równe k. Tarnopola gdzie znajduje się Święto-Uspeńska Ławra, czyli największe na Ukrainie Sanktuarium Kościoła Prawosławnego. Początki tego Sanktuarium sięgają 1240 roku,  rozwijało się ono przez wieki podobnie jak Jasna Góra. W 1774 roku dzięki staraniom hrabiego Mikołaja Potockiego cudowna Ikona Matki Bożej Poczajowskiej została ozdobiona koronami papieskimi za zgodą papieża Klemensa XIV.  Po powstaniu listopadowym w 1830 roku car Mikołaj I zarządził, aby cały bazyliański klasztor ze wszystkimi przynależnymi nieruchomościami przekazać do dyspozycji Cerkwi Prawosławnej Patriarchatu Moskiewskiego.Od tego czasu jest to święte miejsce Prawosławia na Zachodniej Ukrainie.

Ponadto przy okazji uczestnicy pielgrzymki nawiedzili wiele miejsc związanych z historią Narodu Polskiego; taki jak Zamek w Olesku, gdzie urodził się Jan III Sobieski, czy kościół parafialny i muzeum w domu rodzinnym Juliusza Słowackiego w Krzemieńcu. W drodze powrotnej pielgrzymka zatrzymała się w Żółkwi, aby podziwiać zamek obronny z XVI w. zbudowany przez Hetmana Koronnego Stanisława Żółkiewskiego. Po Mszy sw. dziękczynnej pielgrzymka szczęśliwie wróciła do domu w niedzielę wieczorem. Pielgrzymka była okazją odkrycia i poznania wspaniałego dorobku kulturowego wschodniej części dawnej Rzeczypospolitej.