JGLOBAL_ARTICLES

Dyrektor Caritas Polska odwiedził kolonistów w Kaczynie

Niezwykłe zakończenie miały kolonie w Kaczynie. 14 sierpnia, w przedostatnim dniu turnusu, grupę prawie 70 dzieci wypoczywających w Ośrodku "Eko-wypoczynek Kaczyn" odwiedził dyrektor Caritas Polska ks. Marcin Iżycki. Spotkał się on z dziećmi polonijnymi z Białorusi i dziećmi z naszej diecezji, którzy przebywali na koloniach realizowanych we współpracy Caritas Polska i Caritas Diecezji Kieleckiej współfinansowanych przez Senat RP w ramach opieki nad Polonią i Polakami za granicą. Podczas wspólnej kolacji koloniści chętnie dzielili się wrażeniami, opowiadali o wycieczkach, zabawach i innych atrakcjach turnusu, a także śpiewali piosenki, których nauczyli się w Kaczynie. Ks. Iżycki podziękował organizatorom i wychowawcom za opiekę, a dzieciom życzył, by pozostała część wakacji przebiegała równie radośnie. Ks. dyrektor zwrócił uwagę, że niedługo rozpocznie się nowy rok szkolny i z tej okazji wręczył dzieciom wspaniałe prezenty. Były to plecaki z przyborami szkolnymi przygotowane przez Caritas Polska w ramach kamapanii Tornister Pełen Uśmiechów. Reakcja dzieci potwierdziła, że nazwa akcji jest zasadna, ich uśmiech jest zapewne najlepszą nagrodą dla wszystkich, którzy wspierają to dzieło.

Relacja ze spotkania na w mediach regionalnych: