JGLOBAL_ARTICLES

W Proszowicach odbył się Festiwal Osób Niepełnosprawnych

Dnia 27 kwietna 2017 w Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach miał miejsce V Małopolski Festiwal Osób Niepełnosprawnych „Radość najpiękniejszych lat”. W tym roku Festiwal zgromadził 25 Środowiskowych Domów Samopomocy z terenu województwa małopolskiego i świętokrzyskiego. Uczestnicy tegorocznego Festiwalu śpiewali piosenki z lat 70 - tych min. „Będziesz moją Panią”, „Małgośka”, „Żeby szczęśliwym być”, „Chodź pomaluj mój świat” . Łącznie wystąpiło blisko 400 osób, wielu w kolorowych strojach wśród barwnych rekwizytów.

Poziom tegorocznego Festiwalu był bardzo wysoki. Jury w składzie Pani Elisabeth Langner- Hölscher,  Grażyna Budnicka, Katarzyna Zydroń, Danuta Michalik oraz Danuta Bucka przyznały wiele cennych nagród.

I miejsce zdobyli ex aequo:
Jarosław Romanek z ŚDS w Nowym Sączu w piosence Marka Grechuty „Dni których jeszcze nie znamy” oraz Anna Kania z ŚDS Caritas w Proszowicach w piosence Anny Jantar „Wielka Dama”

II miejsce zdobyła:
Monika Wróblewska z ŚDS w Kętach w piosence Haliny Frąckowiak „Bądź gotowy dziś do drogi ”

III miejsce zdobyło trio:
Katarzyna Chobrzyńska, Jakub Śliwa, Michał Włodarczyk z ŚDS w Sułkowicach w piosence „Jak się masz kochanie”

Przyznano również kilka wyróżnień, otrzymali je:
Waldemar Nowak(ŚDS Caritas w Miechowie),
Ignacy Tokarczyk (ŚDS w Limanowej),
Trio: Barbara Lechowicz, Andżelika Nowak, Halina Radzicka (ŚDS w Chełmku),
Trio: Jakub Sobieraj, Gabriela Pięta, Bożena Kobos (ŚDS Caritas w Świniarach)
Hubert Maj (ŚDS w Zegartowicach)

Festiwal umilił również występ wokalny Elżbiety Adamczyk.
Dziękujemy sponsorom:

• Firmie PROCARD;
  • Stowarzyszeniu na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju Płaskowyżu Proszowickiego „ProKoPaRa” - fundator wyróżnień;
  • Starostwu Powiatowemu w Proszowicach – fundator nagrody specjalnej;
  • Ks. dr Janowi Zwierzchowskiemu Proboszczowi Parafii Rzymskokatolickiej p.w. WNMP w Proszowicach oraz Burmistrzowi Gminy i Miasta Proszowice Grzegorzowi Cichemu za ufundowanie słodyczy.

Miło nam było gościć I Wicewojewodę Małopolskiego Józefa Gawrona, Pana Jerzego Rośka Prezesa Krakowskiej Firmy PROCARD, Jacka Tomasika – Członka Zarządu Powiatu Proszowickiego i wiceprezesa Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Płaskowyżu Proszowickiego „ProKoPaRa”, Ks. dr Jana Zwierzchowskiego Proboszcza Parafii Proszowice, Ks. Andrzeja Janickiego- Członka zarządu Caritas Diecezji Kieleckiej, Grzegorza Cichego- Burmistrza Gminy i Miasta Proszowice, Marzenę Leja-Kwiecień- Dyrektora PCPR w Proszowicach, Arkadiusza Fularskiego - Zastępcę Dyrektora PCPR w Proszowicach, Małgorzatę Gołębiowską- Dyrektora MGOPS w Proszowicach oraz Aleksandra Gąciarza.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom Festiwalu za świetną zabawę oraz gościom za wspólnie spędzony czas. Do zobaczenia za rok!