JGLOBAL_ARTICLES

Spotkanie wielkanocne osób niepełnosprawnych w Bielinach

W Niedzielę Miłosierdzia, 23 kwietnia, w Bielinach odbyło sie spotkanie wielkanocne osób niepełnosprawnych i ich przyjaciół związanych z Domem dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie. Od wielu lat takie spotkania odbywają się w różnych parafiach diecezji kieleckiej, pozwalają one osobom niepełnosprawnym, ich rodzinom i przyjaciołom chwalić razem Jezusa Zmartwychwstałego i dzielić się wielkanocną radością przy świątecznym stole. Równocześnie dają okazję, by w różnych parafiach przekazać informacje o działalności Domu w Piekoszowie i zachęcić do korzystania z tej placówki Caritas.

Do Parafii św. Józefa w Bielinach przybyła grupa ponad 70 osób niepełnosprawnych, ich rodzin i przyjaciół z Kielc, Końskich, Suchedniowa, Piekoszowa i innych miejscowości. Msza Święta rozpoczęła się procesją wokół kościoła w której uczestniczyły panie w świętokrzyskich strojach regionalnych niosące piękne feretrony.  W homilii ks. Jan Jagiełka, dyrektor Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie, ukazał odwieczne Boże Miłosierdzie i formy Jego kultu wynikające z objawień św. Faustynie Kowalskiej. Na początku Tygodnia Miłosierdzia zwrócił uwagę na potrzebę świadczenia miłosierdzia na wzór Jezusa i uświadomił jak wielka i codzienna jest pomoc Caritas Diecezji Kieleckiej, w tym również Domu w Piekoszowie. Zachęcił też do złożenia datków na pomoc ofiarom wojny w Syrii.

Po Mszy Świętej goście zostali podjęcismacznymi potrawami wielkanocnymi w domu parafialnym, w bardzo estetycznie przygotowanej sali.  Chór parafialny, który pomagał modlić się w czasie Mszy Świętej, również po posiłku zaśpiewał piękne utwory religijne i ludowe.

Dziękujemy serdecznie ks. kanonikowi Janowi Wojtynie, ks. Konradowi Kalecie i ks. Łukaszowi Kudełce, chórowi, paniom które przygotowały posiłek oraz wszystkim, którzy zgotowali nam serdeczną gościnę. Bóg zapłać!

Następne spotkanie osób niepełnosprawnych to majówka 21 maja o godz. 11.30 w Piekoszowie.

Zapraszamy.