JGLOBAL_ARTICLES

Dzieci z Proszowic w trosce o piękno naszej planety

„Bądź przyjacielem Ziemi” - taki apel wystosowały dzieci ze Świetlicy Środowiskowej w Proszowicach  z okazji przypadającego 22. kwietnia Światowego Dnia Ziemi. Bo nasza planeta zachwyca pięknem krajobrazów, ale też zasmuca widokiem terenów zdegradowanych działalnością człowieka.

Nasi wychowankowie, pracując w grupach, tworzyli prace plastyczne ukazujące te dwa oblicza Ziemi. Odczytali też prośbę o szacunek dla każdej rośliny i każdego stworzenia, by nie zanieczyszczać i nie zaśmiecać środowiska, by dbać o czystość wód i powietrza, bo tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się jej pięknem. O szacunku dla przyrody warto mówić nie tylko przy okazji Dnia Ziemi, dlatego też na naszych zajęciach przyrodniczych uświadamiamy dzieciom zagrożenia płynące z niewłaściwej działalności człowieka i kształtujemy postawy proekologiczne.

Warto dbać o przyrodę, byśmy jej piękno mogli oglądać jak najdłużej i byśmy nie zamienili świata w betonową dżunglę.