JGLOBAL_ARTICLES

Oblicza wiosny w Proszowicach

Coraz dłuższe i cieplejsze dni, coraz więcej zieleni, kwitnących krzewów, drzew i kwiatów, to znak, że zawitała do nas najpiękniejsza pora roku - wiosna.

W naszej Świetlicy w Proszowicach przygotowaliśmy dla dzieci specjalne zajęcia, wymagające rozruszania nieco ospałych po zimie szarych komórek. Oczywiście zajęcia te związane były właśnie z tą przepiękną porą roku. Każde zadanie, z którym zmagali się wychowankowie, wiązało się z nagrodą. Prawidłowe odszukanie nazw wiosennych kwiatów pozwoliło dzieciom obejrzeć prezentację zdjęć wiosennych kwiatów rosnących w ogródkach i w lasach. Drugie zadanie zaprowadziło naszych tropicieli w Tatry, do Doliny Chochołowskiej. I tym razem dzieci obejrzały fotografie i albumy ukazujące piękno doliny obsypanej fioletowymi krokusami.

Nasi wychowankowie świetnie poradzili sobie z wiosennymi zagadkami, poznali informacje o tym, które ptaki pierwsze powracają do naszego kraju po zimie i wysłuchali nagrań ze śpiewem skowronka i leśnych ptaków. Ale największą nagrodą było wspólne podziwianie wiosennego ożywienia w naszym Ogrodzie Biblijnym!