JGLOBAL_ARTICLES

Bp Piotrowski odwiedził Dom dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie

Czwarta Niedziela Wielkiego Postu, zwana Niedzielą Radości była dla  wspólnoty Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie wyjątkowa. Tego dnia Eucharystię w kaplicy Domu sprawował Biskup Kielecki Jan Piotrowski.

W homilii usłyszeliśmy, że trzeba widzieć jak Bóg chce i uczyć się patrzeć jak tak Bóg widzi. Bóg patrzy na serce - oto dlaczego Dawid został namaszczony na króla.  Ksiądz biskup zachęcał: „Pozwólmy abyśmy sami byli narzędziami w rękach Jezusa” i mówił, że chorzy też mogą głosić Jezusa wokół siebie wobec tych, którzy przychodzą w odwiedziny, zawsze jednak potrzeba miłości. Kaznodzieja nawiązał także do heroicznego świadectwa św. Brata Alberta, który w swoich zapiskach pozostawił myśl: „Bez miłości grosz jest szorstki, strawa podana – niesmaczna, opieka najlepsza – gorzka”.

Na zakończenie Mszy Świętej, bp Jan nazwał nasz Dom pięknym, a jeszcze piękniejszym obecnością ludzi cierpiących oraz opiekujących się nimi szlachetnym sercem. „Niech ewangeliczna miłość nasącza ten Dom” –życzył. Biskup poprosił też o modlitwę w intencji beatyfikacji Patrona, Sługi Bożego ks. Wojciecha Piwowarczyka.