error
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/PZC_jedrzejow is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

JGLOBAL_ARTICLES

Wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas spotkali się w Jędrzejowie

Ponad 70 osób wzięło udział w diecezjalnym spotkaniu Parafialnych Zespołów Caritas, które miało miejsce 12 marca br. w Parafii Trójcy Świętej w Jędrzejowie. Najpierw uczestnicy spotkania wzięli udział w niedzielnej Mszy św. we wspólnocie parafialnej.

Przybyłych z całej diecezji czlonków PZC serdecznie przywitał proboszcz ks. Leszek Sztandera. Liturgii przewodniczył dyrektor Caritas Kieleckiej ks. Stanisław Słowik, a homilię wygłosił zastępca dyrektora ks. Krzysztof Banasik. Przywołał on słowa Ojca Świętego Franciszka z listu "Misericordia et misera" zachęcające, by nie ustawać w radości i entuzjazmie w niesieniu bogactwa miłosierdzia Bożego, które może się wyrażać w bliskości i czułości wobec bliźnich.

Po Eucharystii odbyło się spotkanie formacyjne. Ks. Słowik przybliżył rys duchowości św. Brata Alberta i zwrócił uwagę, że w roku poświęconym temu Świętemu powinniśmy naśladować jego postawę wobec ubogich, a szczególnie bezgraniczne zaufanie Bogu. Uczestnicy spotkania omówili też wyzwania związane z działalnością Parafialnych Zespołów Caritas w najbliższych miesiącach. Na zakończenie wszyscy udali się na poczęstunek w gościnne progi Ogniska Wychowawczego Caritas im. bł. E. Bojanowskiego.

{gallery}galeria/PZC_jedrzejow{/gallery}