JGLOBAL_ARTICLES

Biskup Piotrowski poświęcił rozbudowany DPS w Świniarach

W środę 22 lutego 2017 roku odbyło się uroczyste poświęcenie  rozbudowanej części Domu Pomocy Społecznej Caritas w Świniarach. Inwestycja obejmowała adaptację poddasza, remont istniejących pokoi, dobudowę klatki schodowej oraz przebudowę jadalni.

Uroczystość rozpoczęła się  Mszą świętą w kościele p.w. św. Stanisława b.m. w Świniarach, pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego. Na poświęcenie przybyli liczni goście, księża z dekanatu Nowy Korczyn, przedstawiciele władz samorządowych  gminy Solec Zdrój i Pacanów,  przedstawiciele  Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Busku Zdroju, Komendant Powiatowej Straży Pożarnej w Busku Zdroju, mieszkańcy wsi, podopieczni Zespołu Placówek Caritas w Świniarach oraz osoby zaangażowane w realizację prac. Po Eucharystii wszyscy przeszli do  Zespołu Placówek Caritas na ceremonię poświęcenia.

Ks. dyrektor Stanisław Słowik przywitał przybyłych gości i zaprezentował efekty inwestycji oraz przedstawił historię powstania Zespołu Placówek Caritas w Świniarach. Wójt Gminy Solec – Zdrój p. Adam Pałys oraz Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej p. Andrzej Pałys w swoich przemówieniach wyrazili radość, że wspólnym wysiłkiem wielu instytucji udało się powiększyć i zmodernizować obiekt w Świniarach.  Zaproszeni goście mogli zobaczyć nowopowstałe pokoje mieszkalne dla podopiecznych, które są przestronne, wygodne i dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Placówka została wyremontowana dzięki środkom finansowym Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych będących w dyspozycji Województwa Świętokrzyskiego, wsparciu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji i  oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.