JGLOBAL_ARTICLES

Wielkopostne spotkanie niepełnosprawnych u ojców kapucynów

W niedzielę 5 marca br., do kościoła OO. Kapucynów w Kielcach przyjechały osoby niepełnosprawne, członkowie ich rodzin oraz wolontariusze, związani z Domem dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie.

Spotkanie rozpoczęła Msza Święta. W homilii ks. dyrektor Jan Jagiełka uświadamiał, że dobre przeżycie Wielkiego Postu powinno doprowadzić do bliskości z Jezusem, pokochania Go całym sercem oraz do poprawy postępowania, jak stało się to w życiu św. Franciszka z Asyżu. Pomocą w osiągnięciu tych celów może być post, umartwienia i wyrzeczenia, polegające na przykład na ograniczeniu korzystania z telewizora, internetu, gier komputerowych itp. Wtedy znajdzie się czas na lekturę Pisma Świętego i na modlitwę. Gdy zachwycamy się Bogiem – życie nasze czynimy lepszym. Jeśli niepełnosprawność nam doskwiera, ofiarujmy ją Jezusowi a nabierze nowej, większej wartości.

Po Eucharystii odbyło się nabożeństwo drogi krzyżowej. Rozważania i śpiew przygotowała młodzież ze wspólnoty Drabina przy kościele OO Kapucynów w oparciu o wzruszające słowa Jezusa - Przyjaciela do człowieka.