JGLOBAL_ARTICLES

Dzieci wypoczywały na zimowisku w Zakopanem

43 dzieci  w dniach 30-stycznia-5 lutego br. przebywało na zimowisku w Zakopanem zorganizowanym przez Caritas Diecezji Kieleckiej we współpracy ze Stowarzyszeniem Razem Dzieciom z Buska-Zdroju.

Uczestnicy w wieku 9-16 lat zostali podzieleni na 3 grupy, którymi opiekowali się wychowawcy. Kierownikiem turnusu był Damian Zegadło. Opiekunowie prowadzili zajęcia profilaktyczne według programu „W świecie podróży” oraz warsztaty zainteresowań: muzyczne, taneczne, rękodzielnicze, plastyczne, teatralne i kulturalne.

W czasie zimowiska dzieci zwiedziły Gubałówkę, Sanktuarium Matki Bożej Jaworzyńskiej Królowej Tatr na Wiktorówkach, Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach, Krupówki, Dolinę Kościeliską, Centrum Edukacji Przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego, Sanktuarium MB Objawiającej Cudowny Medalik w Zakopanem-Olczy, Centrum Jana Pawła II w Krakowie i Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach. Nie zabrakło też zabaw na świeżym powieDztrzu takich jak zjazd na sankach, zwiedzanie śnieżnego zamku i lodowego labiryntu, jazda na łyżwach czy lepienie bałwanów. Podczas turnusu odbywało się wiele konkursów, w których dzieci mogły otrzymać nagrody, m.in. konkurs czystości i talent show.

Na zakończenie zimowiska każdy uczestnik otrzymał upominek przypominający o tym wyjeździe – gry, pluszaki czy zabawki sportowe. Dzieci wróciły do domów zadowolone i żałowały, że wyjazd tak szybko się skończył.

wychowawczyni Dorota Rogula