JGLOBAL_ARTICLES

Konkurs Kolęd i Pastorałek w Miechowie

W dniu 19 stycznia 2017r  w Centrum Kultury i Sportu  w Miechowie odbył się V Festiwal Kolęd i Pastorałek Środowiskowych Domów Samopomocy Województwa Małopolskiego. Organizatorem imprezy był Środowiskowy Dom Samopomocy z Miechowa działający w Zespole Placówek Opiekuńczo-Leczniczych Caritas Kieleckiej. Przedsięwzięcie to na trwałe wpisało się w historię miasta i co roku spotyka się z niesłabnącym zainteresowaniem. Celem festiwalu jest przede wszystkim kultywowanie bogatej tradycji śpiewania kolęd, ale także aktywizowanie do twórczej pracy osoby niepełnosprawne. Podczas imprezy usłyszeliśmy najpiękniejsze polskie kolędy i pastorałki w wykonaniu uczestników z 16 Środowiskowych Domów Samopomocy z Małopolski. Wszystkie zaprezentowane występy konkursowe dostarczyły niezapomnianych wzruszeń.

Jury wyłoniło następujących laureatów:

I miejsce- Środowiskowy Dom Samopomocy z Bochni

II miejsca – Środowiskowy Dom Samopomocy z Miłocic

III miejsce- Środowiskowy Dom Samopomocy z Olkusza

Wyróżnienia otrzymały ŚDS-y z : Chełmka, Chrzanowa, Wrocimowic, Gruszowa, Miechowa, Nowego Sącza.

Dla wszystkich gości przygotowano zaplecze gastronomiczne, można było posilić się pysznym bigosem, słodkościami i wypić gorącą kawę lub herbatę.