error
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/opłatekCaritas is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

JGLOBAL_ARTICLES

Spotkanie opłatkowe Parafialnych Zespołów Caritas

W sobotę 21 stycznia 2017 roku spotkali się wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas Diecezji Kieleckiej. Delegacje parafialne zgromadziły się w Kościele Akademickim św. Jana Pawła II w Kielcach. Uroczystej Eucharystii przewodniczył Biskup Kielecki Jan Piotrowski razem z księżmi dyrektorami i opiekunami PZC.

W trakcie homilii ksiądz biskup podziękował zespołom charytatywnym za całoroczne zaangażowanie. Zauważył, że czasami pomoc innym, opacznie jest uważana przez świat, za naiwność, jednak w rzeczywistości jest odpowiedzią na Chrystusowe wezwanie do miłosierdzia. Biskup Jan przypomniał także postać Świętego Brata Alberta, którego rok obecnie przeżywamy i dał go za przykład zaangażowania na rzecz potrzebujących.

Po mszy świętej odbył się krótki spektakl przygotowany przez podopiecznych kieleckiej Świetlicy Caritas "Pod Aniołem". Dzieci zaprezentowały zebranym jasełka. Uczestnicy spotkania nie tylko byli widzami teatralnymi, ale także zaangażowali się do wspólnego śpiewu kolęd. Było to dobrym wstępem do drugiej części, czyli spotkania opłatkowego, które odbyło się w sali Centrum Integracji Społecznej. Pierwszy życzenia wszystkim złożył ksiądz biskup. Później tradycyjnie wszyscy przełamali się opłatkiem.

Ostatnią część spotkania stanowiła syta biesiada przy wspólnym stole oraz omówienie planu działań na rok 2017.

{gallery}galeria/opłatekCaritas{/gallery}