JGLOBAL_ARTICLES

Zapraszamy na Orszak Trzech Króli w Kielcach

W Uroczystość Objawienia Pańskiego 6 stycznia br. tradycyjnie ulicami wielu miast w Polsce przejdą Orszaki Trzech Króli. Caritas Diecezji Kieleckiej jest współorganizotorem podobnego wydarzenia w Kielcach. Uroczystość rozpocznie się Mszą św. w Bazylice Katedralnej o godz. 13.00, której przewodniczyć będą biskupi Jan Piotrowski i Marian Florczyk. Następnie zgromadzimy się na placu Najświętszej Maryi Panny, gdzie przybędą Orszaki Kacpra, Melchiora i Baltazara, a może też inne, które zechcą oddać pokłon Nowonarodzonemu.  Po złozeniu darów przez Króli wspólnie będziemu śpiewać kolędy, składając w ten sposób cześć Jezusowi i dając świadectwo naszej wiary.

Święto Trzech Króli to także Światowy Dzień Papieskiego Dzieła Misyjnego Dzieci. W tym roku naszą troską pragniemy ogarnąć dzieci z Tajlandii, które bardzo często żyją w ubóstwie i zapomnieniu stając się przedmiotem handlu. W czasie uroczystośći będziemy mogli poprzez modlitwę i ofiarę wesprzeć to dzieło misyjne.

Serdecznie zapraszamy do wspólnego świętowania dzieci i młodzież, starszych, rodziny, grupy parafialne i wszystkich ludzi dobrej woli.