JGLOBAL_ARTICLES

„Żółty Talerz” przygotował dla dzieci już ponad ćwierć miliona posiłków!

Czy jeden obiad może zmienić całe życie dziecka? Może, jeśli stanie się początkiem drogi ku normalności. – Ta normalność to wcale nie talerz zupy dla każdego, ale o wiele więcej. To pełnowartościowy posiłek. Taki, którego dziecko często dotąd nie widziało i nie jadło – podkreślają organizatorzy programu „Żółty Talerz”, w którym pięć największych polskich organizacji pomocowych na zaproszenie Kulczyk Foundation zaczęłorealizować wspólne cele. Efekt to 276058 posiłków wydanych do tej chwili. A do sierpnia 2017 roku będzieich być milion!

Do programu „Żółty Talerz”, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, TPD, PCK i SOS Wioski Dziecięce. Dominika i Sebastian Kulczyk na program we wrześniu tego roku przeznaczyli 4 miliony zł, po to, by ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały łącznie właśnie 1milion pełnowartościowych posiłków. „Żółty Talerz” w założeniu ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywieniadzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują te same cztery cele. – Po pierwsze, więcej zdrowo odżywiających się dzieci, po drugie, lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie, po trzecie, łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu, wreszcie po czwarte, mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci – wylicza Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzający Kulczyk Foundation.

W projekcie uczestniczy także 8 placówek wsparcia dziennego prowadzonych przez kielecką Caritas. To świetlice środowiskowe w Kielcach ("Pod Aniołem i "U Józefa"), Mniowie, Chmielniku, Ślęcinie (gm. Nagłowice), Proszowicach i Ognisko Wychowawcze w Jędrzejoiwe.  Każdego dnia wsparcie otrzymuje ponad 120 dzieci, które od września br. otrzymały już blisko 9 tys. posiłków.