JGLOBAL_ARTICLES

Biskup Jan Piotrowski w Domu Pomocy Społecznej w Rudkach

Ks. Bp Jan Piotrowski odwiedził w niedzielę 18 bm. mieszkańców Domu Pomocy Społecznej Caritas w Rudkach gm. Szydłów. W czasie porannej Mszy św. w kaplicy DPS ksiądz biskup zapowiedział ogólnopolskie obchody Roku Św. Brata Alberta.

Za kilka dni przypada 100 rocznica śmierci tego niezwykłego obrońcy i przyjaciela ubogich w Polsce. Pasterz Kościoła Kieleckiego zwrócił uwagę, że każdy człowiek przeżywa różne problemy i cierpi niedostatki, jednak nigdy nie jest tak, żeby człowiek nie miał czym podzielić się z drugim człowiekiem. Pan Jezus przyszedł ubogo na ziemię, a najbardziej świat ubogacił. Św. Brat Albert w młodym wieku stał się kaleką bez nogi, ale kwestując na ulicach Krakowa i innych miast zdołał pomóc wielu tysiącom bezdomnych i odrzuconych przez ludzi.

Oby to dzisiejsze wkroczenie w Rok Brata Alberta przybliżyło nam tę niezwykłą postać – zachęcał bp Piotrowski – i niech stanie się okazją do wiernego naśladowania jego przykładu. Po Mszy św. ks. biskup złożył mieszkańcom DPS w Rudkach świąteczne życzenia i udzielił wszystkim Pasterskiego Błogosławieństwa.

W sobotę 31 grudnia br. ksiądz bp Jan Piotrowski odwiedzi Schronisko dla Samotnych Matek w Wiernej Rzece koło Piekoszowa.