JGLOBAL_ARTICLES

Zapraszamy do udziału w zbiórce żywności

Caritas Diecezji Kieleckiej zaprasza do udziału w przedświątecznej zbiórce żywności  „Tak, Pomagam”. Zbiórka odbędzie się w dniach 9-10 grudnia 2016 roku (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w ponad 80-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum,  Tesco, Carrefour, Paleo, Wafelek, Intermarche.

Zbiórka przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszej diecezji: Kielce, Jędrzejów, Miechów, Busko-Zdrój, Włoszczowa, Koniecpol, Proszowice, Słomniki, Koszyce, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Chęciny, Nowiny, Mniów, Pierzchnica, Sędziszów, Miedziana Góra.

Zachęcamy do wsparcia tego dzieła miłosierdzia. Aby pomóc wystarczy pamiętać, by podczas zakupów w najbliższy piątek lub sobotę kupić dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach. Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności: cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze. Zebrana żywność trafi na świąteczne stoły rodzin potrzebujących, jak również do osób samotnych, chorych czy bezdomnych.

Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach. Nadzorować akcję będą wychowawcy, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń. W przeprowadzenie zbiórki zaangażowało się ok. 1100 osób.