JGLOBAL_ARTICLES

Uroczystości odpustowe w Piekoszowie

20 listopada 2016 r. do Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie przyjechało ok. 100 osób związanych z naszą działalnością z Kielc i okolic, by uczcić Matkę Bożą Ostrobramską, której święto przypada 16 listopada.

Uroczystości rozpoczęła Eucharystia odpustowa w kaplicy Domu, której patronką jest Matka Boża Miłosierdzia z Ostrej Bramy.

Ksiądz dyrektor Jan Jagiełka mówił w homilii o królowaniu Jezusa w naszych sercach i w narodzie jeśli poddajemy myśli, uczucia i działanie Jego woli, jeśli jesteśmy apostołami na wzór Patrona Domu ks. Wojciecha Piwowarczyka, a także jeżeli żyjemy moralnie. Po komunii św. przy wystawionym Najświętszym Sakramencie, tak jak we wszystkich kościołach w Polsce, przyjęliśmy Chrystusa jako naszego Króla i Pana.

Po obiedzie powróciliśmy we wspomnieniach do Święta Niepodległości, które obchodzimy 11 listopada. W tej części wystąpił Zespół "Bobrzanki" z Bobrzy z programem słowno - muzycznym o tematyce patriotycznej. Dzięki pieśniom legionowym i partyzanckim oraz poezji można było przypomnieć sobie i lepiej poznać historię walk o niepodległość Polski. Szczególne miejsce w programie mieli sławni ludzie z regionu świętokrzyskiego: Dionizy Czachowski,  major Henryk Dobrzański „Hubal”,  Antoni Heda „Szary”, major Jan Ponury „Piwnik”. Wnuczka żołnierza spod Monte Cassino wyrecytowała jego wiersz.

Na koniec w imieniu Stowarzyszenia "Nasz Dom" wręczono dyplom podziękowania kierownikowi zespołu - p. Wioletcie Podstawce za wystąpienie oraz wszelką życzliwość.