JGLOBAL_ARTICLES

Procownicy Caritas uczestniczyli w dniu skupienia w Kielcach

Ponad 50 osób uczestniczyło w dniu skupienia pracowników Caritas Diecezji Kieleckiej. Spotkanie odbyło się 5 listopada br. w Hospicjum św. M.Teresy z Kalkuty w Kielcach. Zastępca dyrektora ks. Krzysztof Banasik przywitał zgromadzonych i zaprezentował film przybliżający zakres działań Caritas Kieleckiej. Następnie konferencję formacyjną wygłosił ks. Sylwester Iwan - kapelan kieleckiego Hospicjum. Wychodząc od przypowieści o Miłosiernym Samarytaninie stawiał pytanie o jakość naszych relacji do człowieka potrzebującego, na ile potrafimy realizować naszą posługę w Caritas z prawdziwie chrześcijańską miłością? W następnej części p. Jadwiga Foltyn przedstawiała założenia Apostolatu Ratunku Konającym. To grupa, która funkcjonuje w łączności z Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach i przez modlitwę śpieszy z pomocą umierającym, by osiągnęli wieczną radość. Takie wsparcie jest szczególnie ważne w posłudze hospicyjnej.

Drugą część spotkania formacyjnego wypełniły adoracja Najświętszego Sakramentu i Eucharystia. W homilii ks. Sylwester zwrócił uwagę że wierność Bogu bierze się z wierności czlowiekowi i w ocach Chrystusa ważne jest by swoje zadania wypełniać gorliwie, nawet w rzeczy drobnej. Po Eucharystii uczestnicy oddali cześć relikwiom M.Tersy z Kalkuty. Dzień skupienia zakończył się poczęstunkiem w pobliskiej jadłodajni Caritas.