JGLOBAL_ARTICLES

 

 

 

 

 

 

 

 

Program „ŻÓŁTY TALERZ”

Caritas Diecezji Kieleckiej od września 2016 r. realizuje Program Żółty Talerz. Pomysłodawcą i koordynatorem tej kampanii społecznej jest Kulczyk Foudation, która do współpracy zaprosiła największe organizacje charytatywne: Caritas, Polski Czerwony Krzyż, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce. Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. W ramach programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczyli znaczne środki finansowe na realizację czterech strategicznych celów:

1.    Zwiększenie liczby żywionych dzieci.
2.    Poprawę jakości i intensywności żywienia.
3.    Aktywizację lokalnych społeczności wokół żywienia dzieci.
4.    Zapewnienie wiedzy pomocnej w prawidłowym żywieniu najmłodszych.

Bardzo ważną ideą programu jest mówienie o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.

Caritas Diecezji Kieleckiej Programem Żółty Talerz obejmuje 120 dzieci z 8 placówek wsparcia dziennego: Ognisko Wychowawcze w Jędrzejowie oraz świetlice środowiskowe w Kielcach ("Pod Aniołem i "U Józefa"), Chmielniku, Mniowie, Proszowicach oraz Ślęcinie i Desznie (gm. Nagłowice). Dzieci każdego dnia otrzymają posiłek, najczęściej w  postaci ciepłego dania. W ramach programu prowadzone są też warsztaty kulinarne, zdrowego odżywiania, przeciwdziałania marnowaniu żywności. Roczne dofinansowanie z Kulczyk Foudation dla Caritas Kieleckiej wynosi 164 tys. zł.

 


III Edycja programu „ŻÓŁTY TALERZ” 2018/2019

 

Już po raz trzeci Caritas Diecezji  Kieleckiej  we współpracy z fundacją Kulczyk Foundation realizuje program „Żółty Talerz”. W ramach kolejnej edycji programu od września 2018 do sierpnia 2019 r.,  120 dzieci w ośmiu placówkach każdego dnia otrzyma pełnowartościowy posiłek. Do trzeciej edycji dołączyła świetlica środowiskowa w miejscowości Deszno, która zapewni regularne i zdrowe posiłki dla grupy 10 dzieci.

„Żółty Talerz” to projekt, który wnosi trochę słońca w życie dzieci korzystających z tego programu. Ten codzienny, ciepły posiłek sprawia, że nasze dzieci czują się szczęśliwsze, chętne do działania i współpracy.

Program Żółty Talerz kładzie duży nacisk na promocję zdrowego odżywiania. Partnerem merytorycznym Kulczyk Foundation w realizacji tego celu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali m.in. Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dla dzieci, która uwzględnia tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo we współpracy ze specjalistami od żywienia dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Program realizowany jest we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce.


Wiosenne warsztaty kulinarne w Świetlicy "Pod Aniołem"

Na wiosnę nowalijek jest w bród. Dlatego 29 maja, w ramach Żółtego Talerza, w Świetlicy Caritas "Pod Aniołem"w Kielcach odbyły się zajęcia o warzywach. Poprowadzili je wychowawcy placówki. Tradycyjnie połączono teorię z praktyką. Dzieci mogły w zabawny sposób poznać rodzaje warzyw, wypróbować różnych nowalijek, sprawdzić jak smakują i pachną. W tym celu z zawiązanymi oczami wychowankowie próbowali odgadnąć, jakie warzywa kryją się w skrzyni. Mogli przy tym wykorzystać inne zmysły. Przy okazji otrzymywali wiele istotnych informacji o witaminach w odgadywanych warzywach. Okazało się, że są wśród nich warzywa zupełnie dzieciom nieznane i niewykorzystywane w domowych kuchniach. Część teoretyczną zakończyło układanie w grupach reklamy warzyw. Później odbyła się część praktyczna, czyli smakowanie warzyw w formie wiosennych kanapek, kawałków warzyw oraz past do chleba. Było więc zarówno kolorowo, jak i smacznie :)

 


Wiosenne warsztaty w Jędrzejowie

W dniach od 24 do 26 kwietnia 2019 r. w Ognisku Wychowawczym Caritas odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone właściwemu odżywianiu pn. "Zdrowe - Smaczne i Piękne". Pierwszego dnia dzieci "zaprzyjaźniły się" z różnymi warzywami, poznały ich wartości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie, zaś drugiego dnia przygotowały pokaz wiosennej mody zatytułowany "Kolory Zdrowia". W ostatnim dniu dzieci przygotowały samodzielnie kolację z nowalijek, której nadały nazwę "Wiosenne Inspiracje - Smakowite Obrazy".

Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Żółty Talerz".


"Mleczne warsztaty" w Świetlicach w Kielcach

W lutym 2019 w ramach  Programu "Żółty Talerz" w Świetlicy "Pod Aniołem"  w Kielcach przeprowadzono cykl zajęć poświęconych produktom mlecznym. Dzieci uzyskały wiedzę na temat korzyści płynących ze spożywania nabiału, poznały różne jego rodzaje. Teorię łączono z praktyką. W ten sposób powstały m.in. pyszne naleśniki z białym serem, polane naturalnym jogurtem i ozdobione owocami. Dzieci z wielkim zaangażowaniem przygotowywały rozmaite potrawy, a najważniejsze, że im smakowało i uśmiech gościł na twarzach.


Nasze dzieci korzystają z programu Żółty Talerz

Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci realizowany przez Kulczyk Foundation. Z programu korzysta ponad 17 500 dzieci w całym kraju. W bieżącym roku szkolnym trafi do nich ponad 3 000 000 ciepłych i zdrowych posiłków w ponad 350 placówkach edukacyjnych.

W projekcie uczestniczy 8 świetlic środowiskowych prowadzonych przez Caritas Kielecką. Dzięki temu 120 dzieci każdego dnia otrzymuje zdrowy, pożywny posiłek.

Żółty Talerz został zainicjowany przez Kulczyk Foundation w 2016 r. Program buduje standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Jest realizowany we współpracy z czterema sprawdzonymi polskimi organizacjami pomocowymi: Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Caritas, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioskami Dziecięcymi w Polsce.

Ten unikalny w skali całego kraju sojusz realizuje najważniejsze cele programu, do których należą: zwiększenie liczby dzieci mających dostęp do regularnych, zdrowych i smacznych posiłków w stołówkach szkolnych i świetlicowych oraz edukacja w zakresie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.

Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę̨Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom. Uwzględnia ona tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo w ramach programu dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Organizatorzy zadbali o to, aby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu koordynatorzy Żółtego Talerza z wszystkich placówek objętych programem biorą udział w specjalnych warsztatach w warszawskiej Pracowni Efektu Domina, podczas których uczą się, jak atrakcyjnie przygotowywać pożywne potrawy dla dzieci.


Pizza może być zdrowa

W styczniu br. wychowankowie Świetlicy Caritas "Pod Aniołem" w Kielcach w ramach Programu Żółty Talerz udali się do pizzerii. Tam dzieci poznały proces powstawania pizzy " od kuchni". Dowiedziały się ,jakich składników trzeba użyć i co zrobić, aby nasza pizza była zdrowa. Oczywiście największą radość podopiecznym sprawiła konsumpcja pizzy- tym razem z pysznymi i zdrowymi warzywnymi dodatkami.

 

     
 


Żółty Talerz

25 października 2018 roku w naszej Świetlicy Młodzieżowej Caritas w Chmielniku odbyło się spotkanie z Panią Joanną  Szczepską. Dzięki programowi ,,Żółty Talerz’’ nasz dzieci mogą systematycznie korzystać z obiadu i prowadzonych przez nas warsztatów. Pani Asia, mama naszych podopiecznych wygłosiła prelekcję na temat zasad zdrowego odżywiania. Na podstawie piramidy zdrowia opowiedziała o wartości spożywanych przez nas produktów spożywczych. Zwróciła uwagę na podstawowe składniki pokarmowe, czyli białko, tłuszcz i węglowodany. Podała informacje jakie funkcje one spełniają w prawidłowym życiu człowieka. Poinformowała jakie wartości kaloryczne prezentują poszczególne produkty. Po zakończeniu warsztatów wszystkie dzieci mogły przygotować samodzielnie pełnowartościowe kanapki. 
Na koniec w ramach zajęć plastycznych dzieci przygotowały na kartkach papieru swoje ulubione warzywa i owoce.


Świetlicowe warsztaty zdrowego żywienia

W dniu 17 października 2018 w świetlicy środowiskowej " U Józefa"  mieszczącej się przy ulicy Turystycznej 3 w Kielcach odbyły się warsztaty promujące zdrowe odżywianie w rodzinie w ramach programu Żółty Talerz. Tego dnia również świętowaliśmy z Bankiem Żywności "Światowe Dni Żywności". Naszą placówkę odwiedził pracownik Kieleckiego Banku Żywności, pan Paweł Ćwik. W trakcie pogadanki dowiedzieliśmy się, ile jedzenia marnuje się rocznie w naszym kraju, jak robić zakupy by zapobiegać bezmyślnemu wyrzucaniu produktów. Jakie warzywa i owoce wybierać by mieć pewność, że szybko nam się nie zepsują, które z nich są najbliższe naturalnej uprawy, oraz które są w pełni dojrzale i po czym można to poznać.

Po zakończonym wykładzie pan Paweł razem z dziećmi przygotował naturalnie gęsty sok ze świeżych owoców, a słodzikiem była gotowana marchewka. Taki domowy Kubuś bardzo smakował świetlicowym dzieciom. Było tez dużo interesujących informacji o planowaniu jadłospisu, by jak najlepiej spożytkować i wykorzystać zakupione owoce i warzywa, a także o tym jak je przechowywać, aby jak najdłużej pozostawały świeże. Pan Paweł wspomniał także, jak działa Bank Żywności i w jaki sposób pomaga potrzebującym. Wyjaśniło to dzieciom sprawę zbiorek żywności, w których corocznie jako wolontariusze uczestniczą.


300 placówek Żółtego Talerza


12 tysięcy dzieci w prawie 300 placówkach w całym kraju korzysta z programu, który zapewnia posiłki najbiedniejszym dzieciom. Kulczyk Foundation od września 2016 roku przeznaczył na ten cel już ponad 16 milionów złotych.

Program jest wsparciem funkcjonującego już systemu żywienia dzieci. – Chcemy żeby dzieci dostawały zdrowe, pełnowartościowe i pyszne posiłki – mówi Marta Schmude-Olczak, dyrektor Kulczyk Foundation. Lista produktów, którą przygotował partner programu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, jest dla placówek często dużym wyzwanie ale uczy kreatywności i pozwala komponować najodpowiedniejsze posiłki dla dzieci.

Oprócz wsparcia finansowego przeznaczonego na zakup produktów placówki mogą liczyć na środki na niezbędny sprzęt kuchenny oraz warsztaty z dietetykiem.

Żółty Talerz wspierają swoim doświadczeniem organizacje pomocowe działające na danym terenie. Do pomagania Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas Diecezji Kieleckiej, Caritas Diecezji Radomskiej, Caritas Archidiecezji Katowickiej, Caritas Diecezji Toruńskiej, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej, Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej, Caritas Diecezji Drohiczyńskiej, Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Caritas Diecezji Świdnickiej, Caritas Archidiecezji Poznańskiej, Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Polski Czerwony Krzyż, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, SOS Wioski Dziecięce oraz lokalne Banki Żywności: Śląski, z Wrocławia i Gorzowa Wielkopolskiego.

Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Patronat Honorowy nad programem objął Rzecznik Praw Dziecka.

 


II Edycja programu „ŻÓŁTY TALERZ” 2017/2018

Caritas Diecezji Kieleckiej rozpoczęła kolejną edycję Programu Żółty Talerz. Pomysłodawcą i koordynatorem tej kampanii społecznej jest Kulczyk Foudation, która do współpracy zaprosiła największe organizacje charytatywne: Caritas, Polski Czerwony Krzyż, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce. Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym.

Caritas Diecezji Kieleckiej Programem Żółty Talerz objęła sieć placówek wsparcia dziennego: Ognisko Wychowawcze w Jędrzejowie oraz świetlice środowiskowe w Kielcach, Chmielniku, Mniowie, Proszowicach oraz Ślęcinie (gm. Nagłowice). Dzieci każdego dnia otrzymają posiłek, najczęściej w  postaci ciepłego dania. W przygotowanie żywienia zaangażowane zostały placówki Caritas, a także społeczności lokalne.

 

Warsztaty kulinarne w świetlicy w Proszowicach

Więcej dzieci żywionych w II etapie Żółtego Talerza!

Spotkania z dietetykiem w Świetlicy "U Józefa"

Jak przygotować zdrową i smaczną pizzę

Wiosenne warsztaty w Świetlicy w Chmielniku

 


I Edycja programu „ŻÓŁTY TALERZ” 2016/2017

Caritas Diecezji Kieleckiej rozpoczęła realizację Programu Żółty Talerz. Pomysłodawcą i koordynatorem tej kampanii społecznej jest Kulczyk Foudation, która do współpracy zaprosiła największe organizacje charytatywne: Caritas, Polski Czerwony Krzyż, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce. Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. W ramach programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczyli 4 miliony złotych na realizację czterech strategicznych celów w perspektywie 12 miesięcy:

1.    Zwiększenie liczby żywionych dzieci.
2.    Poprawę jakości i intensywności żywienia.
3.    Aktywizację lokalnych społeczności wokół żywienia dzieci.
4.    Zapewnienie wiedzy pomocnej w prawidłowym żywieniu najmłodszych.

Bardzo ważną ideą programu jest mówienie o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.

Caritas Diecezji Kieleckiej Programem Żółty Talerz objęła sieć placówek wsparcia dziennego: Ognisko Wychowawcze w Jędrzejowie oraz świetlice środowiskowe w Kielcach, Chmielniku, Mniowie, Proszowicach oraz Ślęcinie (gm. Nagłowice). Dzieci każdego dnia otrzymają posiłek, najczęściej w  postaci ciepłego dania. W przygotowanie żywienia zaangażowane zostały placówki Caritas, a także społeczności lokalne. Planujemy do wspólnych warsztatów kulinarnych zaprosić rodziców i pedagogów, aby zdrowe, właściwe żywienie dzieci stało się troską dorosłych.

Realizacja Żółtego Talerza trwa od września 2016 do sierpnia 2017 r. W tym okresie planujemy objąć wsparciem 120 dzieci w naszych placówkach, dla których przygotujemy łącznie  24 tys. posiłków. Alokacja Caritas Diecezji Kieleckiej w tym programie wyniesie 164 tys. zł.

Należy podkreślić, że Caritas Kielecka od początku swej działalności obejmuje wsparciem dzieci poprzez żywienie w szkołach, świetlicach oraz poprzez pomoc żywnościową w postaci paczek przekazywanych rodzinom. Udział w programie Żółty Talerz  pozwoli zwiększyć zakres świadczonej każdego dnia pomocy na rzecz dzieci.

 

"Żółty talerz" w Proszowicach 

"Zostaliśmy zsokowani" - inspirujące zajęcia świetlicowe

Warsztaty zdrowego żywienia w Proszowicach

„Żółty Talerz” przygotował dla dzieci już ponad ćwierć miliona posiłków!

Już 700 tysięcy posiłków trafiło do dzieci

Żółty talerz dalej z nami

 


Informacje o programie: www.zoltytalerz.pl

Free business joomla templates