JGLOBAL_ARTICLES

Wsparcie Caritas w ramach Programu Pomocy Żywnościowej

Caritas jako jedna z czterech organizacji pozarządowych uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2016. Program w swoich założeniach przewiduje wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych. Pomoc w ramach Programu udzielana jest osobom, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia, których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (951 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej, 771 zł w przypadku osoby w rodzinie).

Osoby najbardziej potrzebujące mogą zgłaszać się do właściwego dla miejsca zamieszkania ośrodka pomocy społecznej. OPS wydaje skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej zawierające m.in. adres placówki Caritas, parafii bądź innej organizacji partnerskiej zajmującej się dystrybucją pomocy żywnościowej.

Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te mogą być realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.

Podprogram 2016 obejmuje dystrybucję artykułów spożywczych oraz działań towarzyszących  w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r. Dystrybuowane są takie produkty jak: makron, ryż, herbatniki, mleko, ser, groszek z marchewką, fasola, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy, filet z makreli, szynka drobiowa, cukier, olej. Caritas Diecezji Kieleckiej obejmie pomocą żywnościową ponad 8600 osób, którym poprzez placówki i parafie przekaże ok. 420 ton produktów żywnościowych.

Program Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Instytucją Zarządzającą jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, a Instytucją Pośredniczącą  Agencja Rynku Rolnego.