JGLOBAL_ARTICLES

Proszowice: Jesienne czytanie w Świetlicy

Od kilku lat z początkiem jesieni naszą Świetlicę Środowiskową w Proszowicach odwiedzają różni goście, a powodem jest obchodzony 29. września Dzień Głośnego Czytania. To ogólnopolska akcja, w ramach której dorośli czytają dzieciom i zachęcają je do sięgania po książki i czasopisma. W tym roku naszym gościem była pani Ewelina Żywot - Kopeć z zaprzyjaźnionej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Proszowicach.

Poprosiliśmy p. Ewelinę o przeczytanie zebranych w koszyku jesiennych wierszy. Jak jesienne dymy snuły się w naszej sali słowa poetów, nostalgicznie lub zabawnie opisujących tę piękną porę roku. A jesienne spotkanie z poezją umilały nam dźwięki nastrojowych piosenek. Dzieci z przyjemnością rozmawiały z panią Eweliną o przeczytanych wierszach, prezentując przy tej okazji swoje prace plastyczne - oczywiście związane z jesienią. To bardzo miłe spotkanie zakończyliśmy wspólną fotografią i obietnicą częstych odwiedzin w bibliotece.