JGLOBAL_ARTICLES

Integracyjne wyjazdy podopiecznych ŚDS w Sędziszowie

Dnia 8 września br. pracownicy oraz podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy w Sędziszowie udali się do Mniowa na zaproszenie tamtejszego ŚDS- u. Na stadionie Klubu Sportowego Victoria Mniów odbyło się spotkanie integracyjne.  Wspaniała pogoda pozwoliła spędzić czas na świeżym powietrzu. Wspólny grill, tańce oraz zajęcia sportowe sprawiły że dzień ten na długo zostanie w wspomnieniach podopiecznych placówek Caritas z Sędziszowa i Mniowa.

Wcześniej, 29 sierpnia, uczestnicy ŚDS z Sędziszowa oraz beneficjenci projektu „Razem dla Integracji” odwiedzili zwierzyniec „Leśne Zacisze” w Lisowie gm. Morawica. Nasi podopieczni mogli podziwiać zwierzęta takie jak zebry, alpaki, antylopy, bawoły, bydło szkockie, szopy i wiele innych. Był to czas odpoczynku, ale też poznania różnorodności fauny.

Warto też wspomnieć o 2-dniowej wycieczce do Szczawnicy, która odbyła się 20-21 czerwca br.  w ramach projektu „Szansa na samodzielność”. Podopieczni z Sędziszowa zwiedzili Pieniński Park Narodowy w Czorsztynie, podczas rejsu statkiem oglądali  malownicze ruiny zamku czorsztyńskiego i niedzickiego, odwiedzili Pijalnię Wód w Szczawnicy, w której każdy posmakował leczniczych wód. Kolejną atrakcją, która dostarczyła niezapomnianych wrażeń był przejazd wyciągiem górskim na Palenicę. Wycieczka miała na celu zachęcenie naszych beneficjentów do aktywnego spędzenia czasu wolnego, przełamywania barier związanych z pokonywaniem nowych wyzwań, a także nabycie umiejętności  radzenia sobie w nowych sytuacjach.

Projekt „Szansa na samodzielność” realizowany jest ze środków PFRON, natomiast projekt „Razem dla integracji” współfinansowany jest przez Departament Zdrowia Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego.