JGLOBAL_ARTICLES

Spotkanie kadry kolonijnej w Kaczynie

W dniach 10-11 września 2016 roku w ośrodku Eko Wypoczynek w Kaczynie odbyło się spotkanie kadry Wakacyjnej Akcji Caritas Diecezji Kieleckiej.

Tradycyjnie pierwszym punktem programu było radosne spotkanie przy kawie i pełne wspomnień rozmowy. Następnie odbyła się prezentacja poszczególnych turnusów. Kadra przygotowała filmiki oraz pokazy zdjęć przybliżające życie kolonijne. Wspomnienia przerywane były salwami śmiechu.

Głównym elementem spotkania była dziękczynna Eucharystia w kościele parafialnym w Kaczynie. Dziękowano Panu Bogu za bezpieczny czas i proszono o dobre owoce kolonii.

Popołudnie upłynęło na wspólnej zabawie. Kadra miała szansę wziąć udział w specjalnie opracowanej na ten dzień grze terenowej pn. "Walka mamutów". Dwie drużyny musiały bronić swojej bazy, zdobywać skarby oraz walczyć na bomby wodne. Okazało się, że gra przerodziła się w prawdziwą rywalizację i trzymała w napięciu do końca.

Dzień zakończył się śpiewami i rozmowami przy grillu. W niedzielę wszyscy spotkali się na Mszy świętej z ks. biskupem Marianem Florczykiem, który w tym dniu odwiedzał miejscową parafię i ośrodek.

Tegoroczna Wakacyjna Akcja Caritas obejmowała 4 turnusy w Darłówku, 2 turnusy w Zakopanem oraz 1 turnus w Kaczynie.

Damian Zegadło