JGLOBAL_ARTICLES

Biskup Jan Piotrowski odwiedził niepełnosprawnych w Piekoszowie

16 sierpnia br. bp Jan Piotrowski odwiedził uczestników turnusu rehabilitacyjnego w Piekoszowie. W świetlicy Domu dla Niepełnosprawnych wspominano historię wczasorekolekcji zainicjowanych w 1980 r. przez  Sługę Bożego ks. Wojciecha Piwowarczyka. Turnusy odbywały się w różnych miejscowościach w dość trudnych warunkach lokalowych. Charakterystyczne wtedy były dni adoracji z postem o chlebie i wodzie, spotkania z misjonarzami, filmy o pracy w różnych zakątkach świata oraz zachęty do małych wyrzeczeń w konkretnych intencjach.

Biskup Jan, zapytany o pobyt na misjach, opowiedział  o szczegółach ewangelizacji w afrykańskiej dżungli  w Kongo i o trudnych warunkach służby w Peru. Bardzo serdecznie prosił o modlitwę za księży misjonarzy z diecezji kieleckiej i za siebie.

Następnie odprawiono Mszę św. za wszystkich korzystających z pomocy placówki Caritas w Piekoszowie. W homilii biskup zachęcał do otwarcia na miłosierdzie Boga i postawę serca przepełnionego dobrocią. Cytując słowa psalmu pytał czym jest człowiek, ze Bóg o nim pamięta i troszczy się o niego? „Czy umiemy wyciągać ręce jak dzieci po łaski? A może staramy się o zabezpieczenia na ludzki sposób?”

Leon na wózku elektrycznym, dziękował ks. biskupowi za to, że znajduje czas dla chorych i niepełnosprawnych, uważając ich za ważnych. Podarował serce wykonane przez uczestników z obietnicą wdzięcznej modlitwy na naszego Pasterza. Zakończył podziękowanie słowami „do zobaczenia za rok”. Radosnym, końcowym akcentem wizyty była wspólna kolacja z biskupem w jadalni naszego Domu.