error
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/Kanada is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

JGLOBAL_ARTICLES

Młodzież z Kanady odwiedziła placówki Caritas

W piatek 22 lipca br. gościliśmy w naszych placówkach młodzież, która przybyła do naszej diecezji w ramach Światowych Dni Młodzieży.

Oto relacja diecezjalnego Radia eM Kielce:

Dzisiejszy dzień w całej diecezji kieleckiej upłynął pod hasłem miłosierdzia. Uczestnicy Światowych Dni Młodzieży odwiedzili placówki i instytucje niosące pomoc potrzebującym. My towarzyszyliśmy kanadyjskiej grupie stacjonującej w parafii św. Wojciecha w Kielcach.

Kanadyjczycy przebywający w Kielcach wraz z wolontariuszami odwiedzili placówki prowadzone przez kielecką Caritas. Pierwszą z nich było Schronisko dla kobiet.- Jest to placówka przeznaczona dla kobiet, które doznały przemocy lub  borykają się z trudnymi doświadczeniami życiowymi. Trafiają one do nas w bardzo różnym stanie. Z naszej strony oferujemy im szeroką pomoc zarówno psychologiczną, materialną, prawną, jak i duchową. Robimy wszystko, by stanęły na nogi i uporządkowały własne życie – wyjaśnia Natalia Moskal, psycholog. Szerzej o placówce opowiedział przybyłym ksiądz Krzysztof Banasik, zastępca dyrektora diecezjalnej Caritas.  Grupa z parafii św. Wojciecha odwiedziła również Środowiskowy Dom  Samopomocy dla Osób Starszych oraz Hospicjum im. błogosławionej  Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach. -  Jestem pod wrażeniem tego, jak to wszystko jest tu zorganizowane. To wspaniałe, że mieszkańcy waszego miasta, którzy są w potrzebie mogą liczyć na tak szeroką pomoc  – powiedziała Min Young Lim. Podobnie twierdzi Alana Cameron: - Myślę, że dla nas katolików priorytetową sprawą powinno być miłosierdzie i niesienie pomocy potrzebującym. Cieszy mnie to, że u Was są miejsca, gdzie  to jest realizowane.

Grupa z parafii św. Wojciecha w Kielcach przygotowała małą niespodziankę. Podopieczni wszystkich placówek otrzymali od wolontariuszy i pielgrzymów drobne upominki a także pamiątkowe zdjęcie całej grupy.

Tekst:  Iwona Gajewska

{gallery}galeria/Kanada{/gallery}