JGLOBAL_ARTICLES

11 Festiwal "Święto Ogrodów" 2016 w Proszowicach

Dnia 5 czerwca odbył się już 11. Festiwal „Święto Ogrodów” w Zespole Placówek Caritas w Proszowicach. Najpierw miał miejsce piknik integracyjny dla osób niepełnosprawnych „Dmuchawce, latawce, wiatr…” Uczestnicy brali udział w grach zabawach integracyjnych z klanzą, zawodach sportowych, wspólnie śpiewali a także recytowali wiersze.

W ramach atrakcji dla dzieci zorganizowano spotkanie pt. „Jeż - naszym przyjacielem jest” z panem Andrzejem Kuziomskim, założycielem pierwszego w Polsce Ośrodka Rehabilitacji Jeży, który jako pasjonat wiele czasu poświęca tym małym owadożercom. Przeprowadzono też warsztaty profilaktyczne dotyczące uzależnień Plenerowa Akademia Dziecięcej Twórczości. Dzieci układały rozsypanki wyrazowe, rozwiązywały krzyżówki utrzymane w tematyce uzależnień. . W trakcie odbywającej się zabawy integracyjnej dla dzieci oraz osób niepełnosprawnych można było uczestniczyć w „Medytacjach biblijnych” i zwiedzić Ogród Biblijny z przewodnikiem - autorką projektu dr hab. Zofią Włodarczyk, pracownikiem naukowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Obchody święta zakończył Wokalno - Instrumentalny Koncert Pieśni, Arii oraz Najpiękniejszych Melodii ze światowego repertuaru „Muzyczne pejzaże” w wykonaniu artystów z Akademii Muzycznej w Katowicach, Opery Krakowskiej, Filharmonii Śląskiej i Filharmonii Zabrzańskiej. Przed licznie zebraną publicznością wystąpili:

Karolina Wieczorek – sopran

Paweł Kotarba – baryton

Ks. Paweł Sobierajski – tenor

Jakub Hubicki – akordeonista

Mariusz Konopka – puzonista

Mirella Malorny - Konopka – pianistka

Serdecznie dziękujemy Burmistrzowi Gminy i Miasta Proszowice oraz darczyńcom za udzielone wsparcie finansowe, a artystom za niezapomniany, wspaniały koncert.