JGLOBAL_ARTICLES

„Razem i Twórczo” w Proszowicach

Dnia 29 października br. w Zespole Placówek Caritas w Proszowicach odbyło się spotkanie podsumowujące cykl spotkań w ramach projektu „Razem i Twórczo”, w którym udział wzięli podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy oraz ich rodziny. Beneficjenci dzielili się swoimi wrażeniami z warsztatów animacji filmowej, opowiadali o tym jak stworzyli swoje własne filmy w technice poklatkowej, zaprezentowali też projekcję multimedialną, w której umieścili zdjęcia z warsztatów animacji filmowej, wyjazdu do Bielska - Białej oraz z warsztatów piekarskich przy tradycyjnym piecu chlebowym.

Uczestnicy projektu szeroko opisywali swoim rodzinom wrażenia z poszczególnych wydarzeń, podzielili się przepisem na dobrą pizzę i chleb, opisali jak dawniej w Bielsku Białej tworzono filmy animowane (np. Reksio, Bolek i Lolek) i jak tworzy się je dzisiaj. Członkowie rodzin uczestniczący w spotkaniu byli pełni pozytywnych wrażeń oraz dumni ze swoich najbliższych i ich twórczości.

Projekt współfinansowany jest ze środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego.