error
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/POKONAC_BARIERY is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

JGLOBAL_ARTICLES

POKONAĆ BARIERY – OTWORZYĆ DRZWI DO KARIERY

Dobiega końca realizacja projektu wsparcia osób niepełnosprawnych. Caritas Diecezji Kieleckiej działaniami projektowymi objęła  30 osób, a zajęcia miały miejsce w  Klubach Integracji Społecznej w Kielcach, Jędrzejowie i Busku-Zdroju.
W ramach projektu odbyły  się spotkania indywidualne i grupowe z doradcą zawodowym, psychologiem oraz prawnikiem. We wrześniu uczestnicy projektu brali udział w 4-dniowych wyjazdowych warsztatach aktywizacji zawodowej, które miały miejsce w Ośrodku Wypoczynkowym w Kaczynie k/Kielc. Podczas zajęć z trenerami osoby niepełnosprawne przeszły szkolenia z zakresu komunikacji interpersonalnej oraz  aktywnych form poszukiwania pracy.

W październiku zorganizowane zostały wizyty studyjne połączone z warsztatami praktycznymi w Zakładzie Aktywności Zawodowej (ZAZ) w Witowicach (gm. Charsznica) prowadzonym przez Stowarzyszenie Pomocy Szansa i w ZAZ Caritas w Kielcach, a także w Spółdzielniach  Socjalnych „Awokado” w Busku-Zdroju i „Agawa” w Starachowicach. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z funkcjonowaniem zakładów pracy, które zatrudniają osoby niepełnosprawne. Dodatkowym wsparciem dla beneficjentów była aktywizacja społeczna poprzez wspólne wyjścia do kina, teatru i muzeum.

Dzięki udziałowi w projekcie osoby niepełnosprawne mogły zdobyć wiedzę i umiejętności, które pomogą im w aktywnym poszukiwaniu pracy na otwartym lub chronionym rynku. Uczestnicy projektu planują uruchomić własną działalność gospodarczą, przystąpić do spółdzielni socjalnej lub podjąć pracę w ZAZ. Zaangażowanie osób niepełnosprawnych w działania projektowe pozwala rokować, że pokonają oni rozmaite bariery i ograniczenia w skutecznym podjęciu zatrudnienia.

Projekt współfinansowany ze środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Świętokrzyskiego w 2015 r.

{gallery}galeria/POKONAC_BARIERY{/gallery}