JGLOBAL_ARTICLES

Spotkanie Parafialnych Zespołów Caritas we Włoszczowie

W niedzielę 11 października br. w Parafii pw. bł. ks. Józefa Pawłowskigo we Włoszczowie odbyło się spotkanie Parafialnych Zespołów Caritas Diecezji Kieleckiej.  Świętowano też Jubileusz 15-lecia Zespołu Caritas przy tej parafii.

Eucharystii przewodniczył wicedyrektor kieleckiej Caritas ks. Krzysztof Banasik. W homilii podziękował za wszelkie dobro, jakie dokonało się poprzez charytatywną działalność włoszczowskiego PZC i zachęcił wszystkich do pełnienia uczynków miłosierdzia. Na uroczystość przybyli również ks. prałat Jan Tusień – proboszcz Parafii św. Wojciecha w Kielcach oraz ks. Adam Dziadek z Parafii św. Brata Alberta w Busku-Zdroju  wraz z grupami wolontariuszy z tych parafii.  Obecni byli również członkowie PZC  ze Szczekocin, Koniecpola, Miechowa, Kielc i Buska Zdroju. Po Mszy Świętej uczestnicy spotkania udali się do Domu Kultury, gdzie  uhonorowani zostali wszyscy darczyńcy którzy pomagali Parafialnemu Zespołowi Caritas we Włoszczowie przez ostatni czas. Odbyła się również konferencja na temat zbliżającego się Nadzwyczajnego Roku Miłosierdzia.

Parafialny Zespół Caritas przy Parafii pw. bł. ks. Józefa Pawłowskigo we Włoszczowie powołany został do istnienia 10 października 2000 roku. Kiedy w kościele ogłoszony został komunikat o chęci utworzenia takiej grupy, na pierwsze spotkanie przybyło 12 osób. Inicjatorem powstania owego zespołu był ks. Zbigniew Kądziela. Z każdym tygodniem chętnych do pomocy przybywało. Również przybywało obowiązków i nowych inicjatyw, które z wielkim zapałem były realizowane. Równocześnie w ówczesnym Zespole Szkół Zawodowych (obecnie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica) utworzone zostało Szkolne Koło Caritas, które było pierwszym Szkolnym Kołem Caritas w Diecezj Kieleckej.  Od tamtej pory nieprzerwanie trwa działalność PZC i SKC na terenie parafii. Dziękujmy Bogu za tą 15-letnią działalność, a zarazem prośmy by ta wspaniała inicjatywa pomocy bliźniemu ciągle rozszerzała swe kręgi. Równocześnie zachęcamy wszystkich, którym niej jest obojętne ludzkie cierpienie, do angażowania się w dzieła miłosierdzia w ramach Parafialnych Zespołów Caritas.