JGLOBAL_ARTICLES

Obchody Jubileuszu 25 lat Caritas w Polsce

Z okazji Jubileuszu 25-lecia Caritas Polska w dniu 9 października 2015 roku w Warszawie odbyła się międzynarodowa konferencja „Rodzina troską Caritas”. Swoją prelekcję wygłosili m.in: przewodniczący Caritas Internationalis, Michel Roy i sekretarz Papieskiej Rady Cor Unum Gianpietro Dal Toso. Jeden z paneli dyskusyjnych poświęcony pracy wolontariuszy poprowadził Damian Zegadło, koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach. W panelu dyskusjnym wzięła także udział psycholog Lidia Świeboda -Toborek, od wielu lat zaangażowana w projekty Caritas Diecezji Kieleckiej.

Następnego dnia w ramach obchodów jubileuszowych, w Teatrze Polskim w Warszawie, odbyła się ekumeniczna Gala Ubi Caritas. Poprowadził ją znany prezenter telewizyjny Krzysztof Ziemiec. Podziękowania dla Caritas przekazali nuncjusz apostolski abp Celestino Migliore oraz kard. Kazimierz Nycz.W trakcie uroczystości zostały wręczone nagrody Ubi Caritas dla osób szczególnie zaangażowanych w dzieła charytatywne Caritas. Wśród laureatów znalazła się Irena Skrzyniarz, która od 15 lat współpracuje z Caritas Diecezji Kieleckiej. Pani Irena społecznie pełni funkcję Sekretarza Zarządu Caritas Diecezji Kieleckiej oraz bezinteresownie świadczy pomoc prawną dla naszej organizacji. Galę uświetnił koncert  Natalii Niemen z zespołem Mate.O.