JGLOBAL_ARTICLES

Podopieczni ŚDS z Proszowic w Bielsku-Białej

W dniu 25 września 2015 roku uczestnicy projektu „Razem i twórczo” ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Proszowicach wzięli udział w wyjeździe do Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku – Białej. Bolek i Lolek, Reksio, Pampalini łowca zwierząt, Profesor Gąbka i Smok Wawelski, Marceli Szpak to wizytówki Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej.
Wizytę w Bielsku rozpoczęliśmy właśnie od projekcji bajek w Kinie Studio. Zobaczyli trzy bajki: Bolek i Lolek, Reksio oraz Lis Leon. Podczas seansu każdy z uczestników wspominał swoje dzieciństwo, kiedy to właśnie te bajki tak chętnie oglądaliśmy na dobranoc.

Następnym etapem wizyty było zwiedzanie całego Studia, gdzie w kolejnych pomieszczeniach mogliśmy zobaczyć jak twórcy zmieniają scenariusz w gotowy film. Podczas pobytu w Studio mieliśmy możliwość obcować z prawdziwymi dekoracjami, rekwizytami, projektami postaci i rysunkami animacyjnymi.

Na zakończenie wyjazdu udaliśmy się na spacer na stary rynek w Bielsku, gdzie podziwialiśmy przepiękną architekturę. Na tym zakończyła się wycieczka, którą zapewne będziemy miło wspominać.

Projekt „Razem i twórczo” współfinansowany jest ze środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego.