JGLOBAL_ARTICLES

Proszowice: Dzień Głośnego Czytania

W dniu 30 września br. w Świetlicy Środowiskowej Caritas w Proszowicach odbył się Dzień Głośnego Czytania.

W ubiegłym roku wychowankowie Świetlicy na zajęciach czytelniczych wymyślali przygody niezwykle sympatycznego smoka Dina i dwójki jego przyjaciół, Miecia i Krystynki, a przygody te zostały zebrane i literacko opracowane przez prowadzącą zajęcia panią Ewę. Pani Maria Gawron, pracownica Miejskiej Biblioteki Publicznej w Proszowicach, przeczytała wtedy dzieciom przygody smoka w kosmosie, w głębinach morskich i na Czarnym Lądzie.

W tym roku powstały dwa nowe rozdziały, które mówią o tym, co spotkało naszych bohaterów na Dzikim Zachodzie i podczas poszukiwania skarbów w starej kopalni. Te przygody powstały w oparciu o pomysły dzieci, ale kolejny rozdział był niespodzianką dla naszych wychowanków, bo napisała go pani Ewa i aż do spotkania podczas tegorocznego Dnia Głośnego Czytania, nie zdradziła ani słowa. A w nim Dino natknął się na groźnie syczącego węża Tymona, który koniec końców wcale nie był taki straszny.

Gościem specjalnym naszego Dnia Głośnego Czytania był pan Grzegorz Cichy, Burmistrz Gminy i Miasta Proszowice, który wspaniale przeczytał dzieciom właśnie ten ostatni rozdział. Równie pięknie czytali naszym dzieciom pozostali goście: kierownik Zespołu Placówek Caritas pani Urszula Jarosz, która przeniosła dzieci w świat Dzikiego Zachodu oraz panie Maria Gawron i Ewelina Żywot – Kopeć z  zaprzyjaźnionej Biblioteki Miejskiej, które wspólnie zaprezentowały rozdział mówiący o poszukiwaniu skarbów. Pani Joanna Dąbrowska, zastępca kierownika Zespołu Placówek Caritas, rozmawiała z dziećmi o ilustracjach wykonanych do kolejnych rozdziałów, a prace te były naprawdę interesujące.

Na zakończenie tego miłego spotkania dzieci otrzymały od pana burmistrza słodycze i owoce oraz foldery i pocztówki ukazujące gminę Proszowice. Rozmowa z panem burmistrzem miała bardzo bezpośredni i żywiołowy charakter i oczywiście zostało wystosowane zaproszenie do kolejnych odwiedzin w naszej Świetlicy.      Wszystkim gościom bardzo dziękujemy za piękne czytanie, bo przecież to my, dorośli, powinniśmy zachęcać do sięgania po książki i wędrówki po tajemniczym świecie literatury.