JGLOBAL_ARTICLES

Rodzinne zajęcia  przyrodniczo-ekologiczne w Proszowicach

Dnia 24 września w naszej placówce gościliśmy rodziny dzieci biorących udział w warsztatach przyrodniczo-ekologicznych w ramach projektu „Z atlasem i plecakiem w Polskę i świat”. Rodziny mogły obserwować rywalizację dzieci, które zmagały się z zadaniami związanymi z poznanymi dotychczas wiadomościami. Każde zadanie było inne,  różniły się stopniem trudności i niekiedy trzeba było dobrze się zastanowić nad ich prawidłowym rozwiązaniem.

Dzieci mogły liczyć na wsparcie wolontariuszek z Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych. A o tytuł „Małego przyrodnika”, przy dopingu rodzin, walczyły dzielnie drużyny: „Kozicy Matyldy” i „Rysia Stefana”. Zabawa była wspaniała, a przy okazji dzieci mogły sprawdzić swoją wiedzę. Rodzice z dużym zainteresowaniem przeglądali materiały z zajęć: dwa numery „Gazety Podróżnika”, foldery promujące Tatry, Zakopane, Bieszczady oraz liczne quizy, krzyżówki i inne zagadkowe zadania.

Dodatkowo mogli obejrzeć albumy przyrodnicze, foldery i zdjęcia, które były prezentowane na warsztatach. Celem zajęć jest zachęcanie do poznawania piękna różnych regionów naszego kraju,  promocja ochrony przyrody i aktywności fizycznej. Podczas spotkania został  wystosowany apel do rodziców, aby zachęcali dzieci do spacerów, wędrówek górskich, wypraw do lasu czy wycieczek rowerowych. A najlepiej, aby były to wycieczki rodzinne!

Projekt dofinansowany jest ze środków Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.