JGLOBAL_ARTICLES

Ciekawostki z warsztatów przyrodniczo – ekologicznych

Dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Proszowicach od połowy sierpnia uczestniczą w warsztatach przyrodniczo-ekologicznych w ramach projektu „Z atlasem i plecakiem w Polskę i świat”.  Pogłębiają w ten sposób swoją wiedzę na temat przyrody, ekologii i kultury naszego kraju. Za nami już zajęcia, na których zagłębialiśmy się w prastare zakątki Puszczy Białowieskiej i poznawaliśmy życie lasu. Dzieci stworzyły „Poradnik leśnego wędrowca” i opracowały pierwszy numer „Gazety Podróżnika”,dotyczący właśnie tematyki leśnej.

Kolejne warsztaty poświęcone były najwyższym górom w naszej Ojczyźnie – Tatrom. „Wędrowaliśmy” najpiękniejszymi tatrzańskimi dolinami i „wspinaliśmy się” na najwyższe szczyty tych pięknych, ale też i groźnych gór. Na zajęciach duży nacisk został położony na kwestie związane z ochroną przyrody tatrzańskiej i bezpieczeństwa w górach. Będąc w Tatrach koniecznie trzeba poznać Zakopane,  zimową stolicę Polski oraz Bukowinę Tatrzańską i zapoznać się z folklorem góralskim. Na zajęciach prezentowane są atlasy, albumy przyrodnicze, zdjęcia, foldery i krótkie filmy. Na warsztatach można na bieżąco sprawdzić swoją wiedzę, rozwiązując indywidualnie lub grupowo różne zadania, quizy i zagadki. Przed nami jeszcze wiele ciekawych tematów i gwarantujemy, że na pewno nikt nie będzie się nudził!

Projekt współfinansowany jest ze środków Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.