JGLOBAL_ARTICLES

Rajd Pieszy z Biskupem Marianem Florczykiem

W sobotę, 12 września br. odbył się IV Rajd Pieszy "Kielce znane i nieznane". Grupę ok. 130 uczestników poprowadził ks. bp Marian Florczyk - pomysłodawca imprezy, który zapewne wymodlił piękną, słoneczną pogodę.  Rozpoczęcie miało miejsce na Placu Jana Pawła II w Kielcach, gdzie Świętemu Papieżowi zawierzyliśmy nasze rodziny i nas samych. Następnie odwiedziliśmy Bazylikę Katedralną na osobistą modlitwę przed Ikoną Matki Bożej Łaskawej Kieleckiej. Wędrowaliśmy przez Rynek do kościoła św. Wojciecha w Kielcach. O najstarszej kieleckiej świątyni opowiadał p. Ryszard Garus - przewodnik ze Stowarzyszenia Ziemia Świętokrzyska, zanosiliśmy tam modltwę za Kielce, za społeczność naszego miasta. Następnie przeszliśmy doliną rzeki Silnicy nad kielecki zalew i dalej do siedziby Nadleśnictwa Kielce, gdzie była możliwość zwiedzenia wystawy przyrodniczej. Ostatnim przystankiem na trasie był pomink upamiętniający zbiórkę oddziałów AK wyruszających na pomoc powstańczej Warszawie w 1944 r. w ramach akcji "Burza".  Modliliśmy się tam za poległych w czasie ostatniej wojny, za Ojczyznę i o pokój na świecie. Zmęczeni, ale radośni dotarlismy do mety rajdu, jaką był Rezerwat Sufraganiec. W otoczeniu pięknej przyrody w specjalnie przygotowanym miejscu odbył się piknik rodzinny. Przy posiłku i pieczeniu kiełbasek mogliśmy dzielić się wrażeniami, uczestniczyć w konkursach i pogadankach dotyczących zdrowego stylu życia i bezpieczeństwa prowadzonych przez Świętokrzyskie Centrum Onkologii w Kielcach i Komendę Wojewódzką Policji w Kielcach.

Organizatorami Rajdu był Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kielcach, Kuria Diecezjalna i Caritas Diecezji Kieleckiej.
Składamy serdeczne podziękowania dyrekcji i pracownikom MOSiR za profesjonalne przygotowanie imprezy, kieleckiej Policji za czuwanie nad bezpieczeństwem uczestników, Orlętom Armii Krajowej za wsparcie techniczne i medyczne, przewodnikom Ziemi Świętokrzyskiej za ciekawe opowieści o historii naszego miasta oraz paniom ze Świętokrzyskiego Centrum Onkologii za prozdrowotną profilaktykę.