JGLOBAL_ARTICLES

Ponad 400 wyprawek szkolnych w "Tornistrze Pełnym Uśmiechów"

Caritas Diecezji Kieleckiej przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego przeprowadziła akcję „Tornister Pełen Uśmiechów”. Przygotowano ponad 400 plecaków wypełnionych artykułami szkolnymi, które trafiły do dzieci z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej, szczególnie wielodzietnych. Wyprawka szkolna składa się z plecaka oraz podstawowych przyborów szkolnych takich jak piórnik, zeszyty, długopisy, flamastry, kredki i bloki rysunkowe.

Wyprawki szkolne przekazali m.in. Biskup Kielecki Jan Piotrowski oraz  Świętokrzyski Kurator Oświaty Małgorzata Muzoł wraz z pracownikami Kuratorium i dyrektorami szkół. W akcję włączyły się także parafie diecezji kieleckiej. W  kościołach do plecaków lub do specjalnych koszy zbierane były podstawowe artykuły szkolne . Miłym gestem było przekazanie wyprawek przez nowożeńców, którzy na ślubie zamiast kwiatów zbierali przybory szkolne. W przygotowanie wyprawek zaangażowali się wolontariusze Caritas.

Rodziny, które otrzymały wyprawki podkreślały, jak ważna jest dla nich tego rodzaju pomoc. Posłanie dzieci do szkoły pociąga przecież szereg różnorodnych wydatków, a w rodzinach wielodzietnych koszty się zwielokrotniają. Dzięki tej pomocy dzieci mogą rozpocząć nowy rok szkolny z uśmiechem, bez kompleksów wobec rówieśników. Ważna jest w tej akcji chrześcijańska solidarność, która objawia się we wrażliwości na potrzeby rodzin ubogich, szczególnie dzieci.

Na zakup plecaków i części artykułów szkolnych Caritas Kielecka przeznaczyła środki pochodzące z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.